erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
305440
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305440

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaand eclectisch burgerhuis met ruime, omringende tuin, aan de straat afgesloten door een laag gecementeerd muurtje. De woning werd op het kadaster geregistreerd in 1899 in eigendom van Frans Vijgen, doktoor in de rechten.

Bakstenen volume met verhoogde begane grond, drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak. De lijstgevel aan de straat is opvallend decoratief uitgewerkt. De gevel met dubbelhuisopstand is gecementeerd met schijnvoegen en voorzien van hoekkettingen, een puilijst en een eenvoudig hoofdgestel met leeuwenkopjes in de steigergaten. Het accent ligt op de linkse travee waar op de bovenverdieping een deurvenster wordt vooraf gegaan door een balkon op hardstenen consoles en voorzien van een gebombeerde ijzeren balustrade. De rechthoekige vensters vertonen op het gelijkvloers een hardstenen latei en op de verdieping een ijzeren I-balk met rozetbouten; deze laatste worden bekroond door neorenaissance uitgewerkte boogvelden met rolwerkcartouches onder doorgetrokken druiplijsten met voluutsluitsteen; de borstweringen zijn versierd met spiegels met gutae. De rechthoekige deur gevat in een hardstenen bandomlijsting is toegankelijk via een bordestrap met (vernieuwde) ijzeren leuning. Het schrijnwerk werd integraal vernieuwd. In 1923-1924 werd de rechtse uitbreiding kadastraal ingetekend als ‘vergroting huis’; naderhand omgevormd tot garages.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling I (Meise), 1899/6 en 1923-24/19.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305440 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.