Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Aan de straat gelegen, vrijstaand neoclassicistisch burgerhuis, waarvan het huidige uitzicht dateert uit het midden van de 19de eeuw.

Historiek

In 1837 gebeurde de kadastrale registratie van een huis op grond die eigendom was van Ghislain Vander Linden d’Hooghvorst, baron te Meise; de Vander Lindens waren tot het einde van het ancien régime heren van de heerlijkheid Meise. Emmanuel-Ghislain Vander Linden werd in 1807 burgemeester van Meise tot zijn dood in 1866. Voor hem werd in 1893 een standbeeld opgericht op het Oudstrijdersplein. Mogelijk ging het oorspronkelijk om een hovenierswoning aangezien de hovenier Petrus van Dievoet als eigenaar van de woning wordt aangehaald. In 1860 is er sprake van 'vente, agrandissement' waarbij Petrus Josephus Van Dievoet, hovenier, de nieuwe eigenaar wordt van dat deel van het perceel waarop de woning is gebouwd; het bestaande rechthoekige volume wordt op dat ogenblik sterk uitgebreid met een volume pal aan de straat, zodat een L-vormige plattegrond ontstaat. Na enkele kleinere mutaties werd in 1909 de volledige afbraak van het oorspronkelijke volume geregistreerd. Omstreeks 1933 gebeurt op het kadaster de intekening van de naar de tuin geopende, deels beglaasde uitbouw met bekronende balustrade, mogelijk ter vervanging van een gevelbrede veranda zoals te zien is op een oude prentkaart.

Beschrijving

Ruime omliggende beboomde tuin aan de linkerzijde van de straat gescheiden door een bepleisterde bakstenen tuinmuur en een bijgebouw onder zadeldak en aan de rechterzijde door een bepleisterde bakstenen sokkel met hek, een taxushaag en een pijlpunthek tussen vierkante met schijnvoegen gecementeerde pijlers met hardstenen dekplaat.

Nieuw bepleisterd en witgeschilderd volume van drie op drie traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd pannen schilddak met de nok haaks op de straat. De zuidgevel met uitbouw, vermoedelijk de hoofdgevel, is het meest decoratief uitgewerkt met onder meer spaarvelden, een hardstenen puilijst en een geprofileerd klassiek hoofdgestel met casementen en leeuwenkopjes. Rechthoekige muuropeningen gevat in een platte bandomlijsting van blauwe hardsteen, op het gelijkvloers onder een geprofileerde druiplijst. Vernieuwd schrijnwerk naar oud model. De straatgevel met enkelhuisopstand is gelijkaardig maar soberder; boven de deur hangt een gietijzeren wapenschild van België met vermelding L’Union fait la Force.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling I (Meise), 1837/3, 1860/9, 1891/9, 1909/31 en 1933/7.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde