erfgoedobject

Cottage-getinte villa

bouwkundig element
ID
305443
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305443

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottage-getinte villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa met vage cottage-inslag, in 1904 kadastraal geregistreerd als 'vente et nouvelle construction' in eigendom van Hugo Gottlob-Garreau, bestuurder, met een vergroting in 1906. De villa is gelegen in een omringende, beboomde tuin te bereiken via een gekasseide weg. Aan de straatzijde een oude beukenhaag en vermoedelijk nog het oorspronkelijke houten hek tussen witgeschilderde bakstenen pijlers met hardstenen dekplaat.

Bepleisterde en witgeschilderde villa op onregelmatige plattegrond van twee bouwlagen onder gecombineerde rode pannen zadeldaken met twee grote dakkapellen onder afgesnuit zadeldak. Karakteristiek zijn de verspringende volumes en het wit en bordeaux geschilderde houtwerk zoals de gelobde windborden, luiken en het geometrisch hekwerk aan de balkons. Getoogde en rondboogvormige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk, bovenvensters voorzien van parapets.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling I (Meise), 1904/45 en 1906/13.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cottage-getinte villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305443 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.