erfgoedobject

Borstbeeld Karel Van De Woestijne

bouwkundig element
ID
305447
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305447

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eind 1906 verhuisde Karel Van De Woestijne (1878-1929) naar Brussel als correspondent van het Nederlandse dagblad "Nieuwe Rotterdamsche Courant" (vandaag NRC-Handelsblad). In 1914 beschrijft hij de toestand in de streek rond Grimbergen, met name de vernielingen in het gehuchtje Roost op de grens van Meise en Grimbergen, waar hij op zoek was gegaan naar een klein huisje om na de oorlog te kopen. Het is in deze straat dat op initiatief van de Marnixkring "Drijpikkel" uit Grimbergen een borstbeeld voor de schrijver werd opgericht.

Omhaagd perkje met monument ter ere van Karel Van De Woestijne uitgevoerd in witsteen door de Londerzeelse kunstenaar Wilfried Pas in 1992 (zie inscriptie) met op de achtergrond de uitgestrekte Maalbeekvallei. Het gedenkteken bestaat uit een vlakke steen met de tekst: "Mijn vriend/ gij hebt een/ der schoon/ ste streken/ van Brabant/ gezien en/ die ligt aan/ de poorten/ van Brussel/ Karel/ Van De/ Woestijne" waarop een verjongende sokkel met het borstbeeld van de schrijver.


Auteurs: Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Borstbeeld Karel Van De Woestijne [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305447 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.