Sint-Martinuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Martinuskapel

Beschrijving

In 1982 naar het oorspronkelijk uitzicht heropgebouwde pijlerkapel met recuperatie van de hardstenen rondboognis en gevelsteen van de voorgaande kapel van 1818. Nochtans staat de kapel niet aangeduid op de Popp- of Vandermaelenkaart (midden 19de eeuw) en verschijnt ze pas voor het eerst op de militaire topografische kaart van 1867. De oorspronkelijke kapel was gesitueerd op een driehoekig pleintje aan de kruising van de verbindingsbaan Vilvoorde - Dendermonde en de baan naar Humbeek en werd opnieuw opgericht naar aanleiding van de realisatie van de omringende woonwijk op het einde van de jaren 1970; op het kadaster werd de eerste aanzet van de wijk geregistreerd in 1977 en 1979.

Bakstenen pijlerkapel onder een steil en overkragend leien zadeldakje, omgeven door vier oude taxussen en het restant van een taxushaag. Hardstenen rondboognis met imposten en sluitsteen waaronder een hardstenen gevelsteen met opschrift "SANCTE/ MARTINE/ ORA/ PRO NOBIS/ 1818". Het halfverheven beeldhouwwerk met de voorstelling van Sint-Martinus die zijn mantel deelt werd vervaardigd door kunstenares Anita Van Raemdonck.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling I (Meise), 1977/34, 1979/43.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • BETTESONE A. 2008: Geschiedenis over Rode-Eversem-Limbos en de parochie Sint-Brixius te Meise, Brixius, 80.
  • HEYVAERT J. 2005: Meise. Van oorsprong tot 1940, Meise, 134-135.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde