Slachthuis

Gemeente Ieper

• Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Slachthuis

Tags Wederopbouw

Beschrijving

Slachthuis naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1921-'22, ten noorden van de Veemarkt heropgebouwd ter vervanging van het vernielde slachthuis van 1861 naar ontwerp van Kortrijkse architect P. Croquison (zie Veemarkt).

Complex lage gebouwen - twee slachtlokalen, stallen, wasplaats, koetshuis van donkere baksteen onder pannen zadeldaken, symmetrisch, los gegroepeerd op gekasseide binnenplaats; centraal aan de straat, de directeurswoning met één à twee bouwlagen opgetrokken uit gele baksteen onder dito bedaking gedomineerd door deels ingebouwd torentje onder leien tentdak. Wederopbouw naar "traditioneel" patroon, zie de woning met risalietvormende hoeken zijtrapgevel, vensterboogvelden, aflijnend baksteenfries; de nutsgebouwen met zijpuntgevels voorzien van schouderstukken en aandak afgelijnd met muurvlechtingen.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 1803, 1534, 2352.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi