Eengezinswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eengezinswoning

Beschrijving

Voor de gemeente een zeldzaam voorbeeld van een vrijstaande eengezinswoning in pakketbootstijl, een stroming die voorkwam tijdens het interbellum, gelegen in een omringende beboomde tuin aan de straatzijde afgesloten door een buxushaag en toegankelijk via een lage houten vleugelpoort. De woning werd in 1935 kadastraal geregistreerd als 'nieuwe opbouw' in eigendom van Antoine Georges Verfaillie-Tibaut, bediende.

Aangenaam spel van verspringende volumes onder plat dak waarbij het afwisselende gebruik van kubistische en afgeronde volumes bijkomend versterkt wordt door het sterk contrasterende kleurgebruik. Wit bepleisterde muren geaccentueerd door een zwart geschilderde plint, daklijst, traptreden, deur, garagepoorten en rolluiken. De leefruimten bevinden zich op de eerste verdieping en zijn toegankelijk via een steektrap met buisreling aan de linkerzijgevel. De band- en rechthoekige vensters hebben nieuw schrijnwerk, de twee garagepoorten met typische getraliede patrijsvensters zijn nog oorspronkelijk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling I (Meise), 1935/25.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde