Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Beschrijving

Aan de straat gesitueerde onderwijzerswoning met achterliggende haakse klassenvleugel uit de tweede helft van de 19de eeuw, in het begin van de 20ste eeuw uitgebreid. Volgens literatuurgegevens werd er al in 1869 een schooltje gebouwd naar een ontwerp van de provinciale architect L. Spaak dat werd geopend op 1 oktober 1870. Dit schooltje zou gelegen hebben achter de kapel aan de ’s Herenweg.

In 1878 gebeurde de kadastrale registratie van een grondruil door Carolus Antonius de Merode de Westerlo met de gemeente Meise voor de bouw van een school aan de Potaardestraat die nog datzelfde jaar werd ingetekend. In 1909 werd een vergroting vermeld met de mutatie van 'gemeente schoolhuis' naar 'gemeenteschool'. Deze uitbreiding betrof de flankerende bijgebouwtjes en een vergroting van de klassenvleugel; de werken werden uitgevoerd in 1907 door aannemer Jean Van Humbeeck. Vandaag is het pand in gebruik als scoutslokaal.

Vrijstaand breedhuis van drie op twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen) gevat tussen zijtrapgevels met hardstenen schouderstukken (zeven treden + topstuk). Opgetrokken uit baksteen verlevendigd met kalkzandsteen en blauwe hardsteen. Lijstgevel op een lage kalkzandstenen plint, rechthoekige voorheen beluikte benedenvensters voorzien van hardstenen lekdrempels en lateien met luikduimen onder een bakstenen ontlastingsboog, licht getoogde bovenvensters met omlopende hardstenen waterlijst op gestrekte uiteinden en een aflijnende overhoekse muizentandfries. Centrale rondboogdeur gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting bekroond door een omlopende waterlijst met gestrekte uiteinden vooraf gegaan door een hardstenen steektrap. Zijtrapgevels met gelijkaardige vensters, rondbogig in de top. Overal vernieuwd houten schrijnwerk. Oorspronkelijk aan weerszijden geflankeerd door een bakstenen bijgebouwtje van één bouwlaag onder zadeldak met de nok parallel aan de straat, kadastraal geregistreerd in 1909 als agrandissement; het rechtse is gesloopt.

Achteraan aansluitende klassenvleugel, oorspronkelijk drie traveeën en later uitgebreid tot zes en één bouwlaag onder vernieuwd pannen zadeldak, de nok haaks op de straat. Op een oude foto, gepubliceerd door A. Bettesone, is er nog een duidelijke bouwnaad in het dak tussen het oorspronkelijke deel en de latere uitbreiding (tussen derde en vierde travee). De noordwestgevel vertoont smalle rechthoekige muuropeningen onder hardstenen latei met bakstenen ontlastingsboog, in de uitbreiding onder ijzeren I-latei; de zuidoostgevel daarentegen wordt geopend door ruime rechthoekige vensters onder ijzeren I-lateien met rozetbouten.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling I (Meise), 1878/3, 1909/8.
  • BETTESONE A. 2008: Geschiedenis over Rode-Eversem-Limbos en de parochie Sint-Brixius te Meise, Meise, 161-162.
  • HEYVAERT J. 2005: Meise. Van oorsprong tot 1940, Meise, 260.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde