Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Meise
Deelgemeente Wolvertem
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 3, Meise (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Meise (geografische herinventarisatie: 04-02-2015 - 31-03-2016).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Karakteristiek, maar relatief eenvoudig burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, kadastraal geregistreerd als vergroting in 1910 in opdracht van weduwe Seraphinus Callebaut-Van Humbeeck, rentenierster. Als jaar van ingebruikname wordt 1909 aangehaald.

Baksteenbouw met decoratieve verwerking van gele baksteen voor muurbanden, borstweringen, ontlastingsbogen en architraaf. Onderkelderde rijwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak. Lijstgevel op hardstenen plint met getraliede rechthoekige keldervensters en een voetschraper rechts van de deur. Rechthoekige benedenvensters met hardstenen lateien en doorgetrokken lekdrempels. Steekboogvormige bovenvensters eveneens met hardstenen lekdrempels. Verdiepte rechthoekige deur met glas-in-lood-bovenlicht, gevat in een vlakke hardstenen omlijsting. Geprofileerde, houten kroonlijst op klossen en meanderfries. Eronder eenvoudige fries met ronde openingen in blauwe hardsteen en decoratieve verwerking van contrasterende gele baksteen. Met uitzondering van de deur vernieuwd schrijnwerk.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1910/29.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2018

Relaties

maakt deel uit van Wolvertem

Wolvertem (Meise)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.