erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
305460
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305460

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Karakteristiek, maar relatief eenvoudig burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, kadastraal geregistreerd als vergroting in 1910 in opdracht van weduwe Seraphinus Callebaut-Van Humbeeck, rentenierster. Als jaar van ingebruikname wordt 1909 aangehaald.

Baksteenbouw met decoratieve verwerking van gele baksteen voor muurbanden, borstweringen, ontlastingsbogen en architraaf. Onderkelderde rijwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak. Lijstgevel op hardstenen plint met getraliede rechthoekige keldervensters en een voetschraper rechts van de deur. Rechthoekige benedenvensters met hardstenen lateien en doorgetrokken lekdrempels. Steekboogvormige bovenvensters eveneens met hardstenen lekdrempels. Verdiepte rechthoekige deur met glas-in-lood-bovenlicht, gevat in een vlakke hardstenen omlijsting. Geprofileerde, houten kroonlijst op klossen en meanderfries. Eronder eenvoudige fries met ronde openingen in blauwe hardsteen en decoratieve verwerking van contrasterende gele baksteen. Met uitzondering van de deur vernieuwd schrijnwerk.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1910/29.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305460 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.