Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Meise
Deelgemeente Wolvertem
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 6, Meise (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Meise (geografische herinventarisatie: 04-02-2015 - 31-03-2016).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringinterbellum

Beschrijving

Burgerhuis uit het interbellum, kadastraal geregistreerd in 1935 als nieuwe opbouw in eigendom van de landbouwersfamilie Leemans.

Halfopen bebouwing van twee traveeën en twee bouwlagen onder een half schilddak (mechanische pannen) met de nok parallel aan de straat. Lijstgevel met een typisch parement van gele baksteen met Dudokvoegen, bruinrode baksteen voor de plint, afgewisseld met beraping voor de fries, het spaarveld boven de deur en de driezijdige erker rechts ervan. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk en glas-in-loodstrookjes met geometrische motieven in de bovenlichten. De overluifelde deur wordt geflankeerd door smalle rechthoekige vensters met gelijkaardig glas in lood met eronder een typische tegelbekleding. De gevel wordt afgelijnd door een eenvoudige houten kroonlijst op vervlakte modillons. Eenvoudige rechter zijgevel met driezijdige erker op de begane grond.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1935/28.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2018

Relaties

maakt deel uit van Wolvertem

Wolvertem (Meise)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.