Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Meise
Deelgemeente Wolvertem
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 12, Meise (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Meise (geografische herinventarisatie: 04-02-2015 - 31-03-2016).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Karakteristiek, maar vrij eenvoudig uitgewerkt burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, kadastraal geregistreerd in 1901 als vente et nouvelle construction in eigendom van bediende Jozef Van Humbeeck-Gierts. Het jaar voordien werd de afbraak van de bestaande woning ingetekend.

Baksteenbouw met decoratieve verwerking van hardsteen voor de muurbanden en hoek- en sluitstenen. Onderkelderde rijwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Lijstgevel op hardstenen plint met rechthoekige keldervensters. Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels, gevat in spaarvelden met getrapte aflijning. Verdiepte rechthoekige deur, in een vlakke hardstenen omlijsting. Geprofileerde, houten kroonlijst op modillons. Bewaard schrijnwerk. Fries met steigergatvullingen in de vorm van leeuwenkopjes.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1900/22, 1901/9.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2018

Relaties

maakt deel uit van Wolvertem

Wolvertem (Meise)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.