erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
305463
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305463

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Karakteristiek, maar vrij eenvoudig uitgewerkt burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, kadastraal geregistreerd in 1901 als vente et nouvelle construction in eigendom van bediende Jozef Van Humbeeck-Gierts. Het jaar voordien werd de afbraak van de bestaande woning ingetekend.

Baksteenbouw met decoratieve verwerking van hardsteen voor de muurbanden en hoek- en sluitstenen. Onderkelderde rijwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Lijstgevel op hardstenen plint met rechthoekige keldervensters. Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels, gevat in spaarvelden met getrapte aflijning. Verdiepte rechthoekige deur, in een vlakke hardstenen omlijsting. Geprofileerde, houten kroonlijst op modillons. Bewaard schrijnwerk. Fries met steigergatvullingen in de vorm van leeuwenkopjes.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1900/22, 1901/9.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305463 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.