erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
305464
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305464

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Verzorgd uitgewerkte interbellumwoning omgeven door een dicht begroeide en omhaagde siertuin. Langs de straat is het voortuintje afgesloten door een authentiek ijzeren hekwerk op een bakstenen basis.

Vrijstaand burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1926 als verkoop en nieuwe bouwing in eigendom van Denys-Decock K.G.E.M. en hetzelfde jaar in gebruik genomen.

Baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met de nok parallel aan de straat. De straatgevel op hardstenen plint, bestaat uit een combinatie van een lijstgevel voor de deurtravee links en voor de venstertravee rechts een gebogen topgevel met bekronende piron. Bepleistering aangewend voor onder meer de muurbanden, de erker, de aflijnende boogfries en de topaflijning zorgen voor een contrastrijk decoratief element. De venstertravee met gevelhoog spaarveld wordt op de begane grond gemarkeerd door een driezijdige erker met bekronend balkon voor het steekbogige deurvenster op de verdieping, dat geflankeerd wordt door twee gelijkaardige vensters. In de top een breder venster in een rondbogig spaarveld. De deurtravee die wordt beëindigd door een houten kroonlijst op modillons vertoont een rechthoekige deur en een venster dat qua vormgeving aansluit bij de venstertravee. Het authentieke schrijnwerk bleef grotendeels bewaard. De deur is sterk decoratief uitgewerkt met gehamerd glas en een kleine roedeverdeling in het bovenlicht. Later aangebouwde veranda tegen de linker zijgevel.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1926/29.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305464 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.