erfgoedobject

Pijlerkapel

bouwkundig element
ID
305466
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305466

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pijlerkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In oorsprong vermoedelijk 19de-eeuwse, witgeschilderde bakstenen pijlerkapel onder overkragend pannen zadeldakje. De kapel stond oorspronkelijk verder ten zuiden op het grondgebied van Wemmel, maar moest wijken voor een nieuwe verkaveling. In de periode 1971-1981 (zie de topografische kaarten) werd ze verplaatst naar de huidige locatie.

In de Atlas van de Buurtwegen en op de Poppkaart wordt er een kapel aangeduid bij de toegangsweg naar een iets achterin gelegen hoeve, ter hoogte van het kruispunt van de huidige Leeuwerikenlaan en de Amelgemweg op Wemmel. De hoeve lag op de plaats van de huidige nummers 26, 28 en 28A in de Leeuwerikenlaan aldaar. Op een luchtfoto van 1971 zijn de hoeve en kapel nog zichtbaar hoewel de toegangsweg tot de hoeve op dat ogenblik verder naar het zuiden lag.

Vandaag staat ze ten noorden van de Amelvonnesbeek die de grens met Wemmel vormt. Ze ligt iets achterin op een momenteel sterk overwoekerd perceel en vertoont een getraliede rondboognis. In de nis staat een beeld van Sint-Antonius abt; er kon niet achterhaald worden of de kapel van in oorsprong toegewijd was aan deze heilige.

  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.
  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • HEYVAERT J. 2005: Meise, Van oorsprong tot 1940, Meise, 136.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pijlerkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305466 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.