Pijlerkapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Meise
Deelgemeente Meise
Straat Kapelberg
Locatie Kapelberg zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Meise (geografische herinventarisatie: 04-02-2015 - 31-03-2016).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Typologiepijlerkapellen
Datering19de eeuw

Beschrijving

In oorsprong vermoedelijk 19de-eeuwse, witgeschilderde bakstenen pijlerkapel onder overkragend pannen zadeldakje. De kapel stond oorspronkelijk verder ten zuiden op het grondgebied van Wemmel, maar moest wijken voor een nieuwe verkaveling. In de periode 1971-1981 (zie de topografische kaarten) werd ze verplaatst naar de huidige locatie.

In de Atlas van de Buurtwegen en op de Poppkaart wordt er een kapel aangeduid bij de toegangsweg naar een iets achterin gelegen hoeve, ter hoogte van het kruispunt van de huidige Leeuwerikenlaan en de Amelgemweg op Wemmel. De hoeve lag op de plaats van de huidige nummers 26, 28 en 28A in de Leeuwerikenlaan aldaar. Op een luchtfoto van 1971 zijn de hoeve en kapel nog zichtbaar hoewel de toegangsweg tot de hoeve op dat ogenblik verder naar het zuiden lag.

Vandaag staat ze ten noorden van de Amelvonnesbeek die de grens met Wemmel vormt. Ze ligt iets achterin op een momenteel sterk overwoekerd perceel en vertoont een getraliede rondboognis. In de nis staat een beeld van Sint-Antonius abt; er kon niet achterhaald worden of de kapel van in oorsprong toegewijd was aan deze heilige.

  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.
  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • HEYVAERT J. 2005: Meise, Van oorsprong tot 1940, Meise, 136.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2018

Relaties

maakt deel uit van Meise

Meise (Meise)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.