• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplant, vrijstaand burgerhuis, opklimmend tot circa 1872 toen op het kadaster een nouvelle construction werd ingetekend in opdracht van Josephus Vanderborght, landbouwer. Het pand, gelegen in een ruime, vrij sterk beboomde tuin met gekasseide toegang, werd voortgaande op de mutatieschetsen meerdere keren aangepast waarbij de hogere zuidelijke travee vermoedelijk het resultaat is van een gedeeltelijke reconstructie, geregistreerd in 1893.

In oorsprong een neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een aan de straat afgewolfd zadeldak, naderhand links uitgebreid met een vierde iets hogere travee. Bepleisterde en in hoogte verspringende lijstgevel, geopend door rechthoekige benedenvensters en steekboogvormige bovenvensters in een geprofileerde omlijsting met decoratief uitgewerkte sluitsteen, alle met hardstenen lekdrempel. Centraal deurvenster met balkon met ijzeren leuning en een balkonplaat gedragen door voluutconsoles. Met uitzondering van de deur werd het schrijnwerk vernieuwd. Een horizontaal accent wordt verkregen door de geprofileerde puilijst en architraaf. De gevel wordt beëindigd door een klassieke fries met casementen, steigergaten met leeuwenkopvullingen en een houten kroonlijst op klossen. Beschilderde blinde straatgevel en sterk begroeide achtergevel. Ten zuiden aangebouwde lagere dienstruimte van één bouwlaag onder pannen zadeldak.

Bewaarde ommuring en ijzeren hek aan straatzijde.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1866/114, 1872/19, 1883/15, 1887/18, 1893/15.