Gemeentelijke begraafplaats Wolvertem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Meise
Deelgemeente Wolvertem
Straat Oppemstraat
Locatie Oppemstraat zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Meise (geografische herinventarisatie: 04-02-2015 - 31-03-2016).

Juridische gevolgen

Beschrijving

De gemeentelijke begraafplaats van Wolvertem, gelegen ten zuiden van het centrum, werd aangelegd op het einde van de 19de eeuw, ter vervanging van het kerkhof rondom de Sint-Laurentiuskerk.

De in oorsprong volledig ommuurde begraafplaats heeft een nagenoeg rechthoekige plattegrond met padenkruis. Door de latere uitbreiding, eveneens op rechthoekige plattegrond, die aansluit ten zuidoosten, is de muur aan deze zijde gedeeltelijk afgebroken.

Bakstenen omheiningsmuur onder ezelsrug, langs de straat in het midden onderbroken voor een ijzeren toegangshek tussen eenvoudige bakstenen pijlers met hardstenen dekplaat. Centraal, op de kruising van de twee paden van het padenkruis staat een gietijzeren Christus op een neogotische sokkel met opschrift Wauters Koeckx/ Molenbeek(c?)/ 1863, mogelijk één van de vele ijzergieterijen die in Molenbeek ontstonden in de 19de eeuw, doordat het makkelijk bereikbaar was. Langs de centrale assen liggen hardstenen praalgraven vanaf het einde van de 19de eeuw.

  • Topografische kaarten van België, Derde editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1889-1900, schaal 1:20.000.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2018

Relaties

maakt deel uit van Wolvertem

Wolvertem (Meise)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.