erfgoedobject

Gemeentelijke begraafplaats Wolvertem

bouwkundig element
ID: 305470   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305470

Beschrijving

De gemeentelijke begraafplaats van Wolvertem, gelegen ten zuiden van het centrum, werd aangelegd op het einde van de 19de eeuw, ter vervanging van het kerkhof rondom de Sint-Laurentiuskerk.

De in oorsprong volledig ommuurde begraafplaats heeft een nagenoeg rechthoekige plattegrond met padenkruis. Door de latere uitbreiding, eveneens op rechthoekige plattegrond, die aansluit ten zuidoosten, is de muur aan deze zijde gedeeltelijk afgebroken.

Bakstenen omheiningsmuur onder ezelsrug, langs de straat in het midden onderbroken voor een ijzeren toegangshek tussen eenvoudige bakstenen pijlers met hardstenen dekplaat. Centraal, op de kruising van de twee paden van het padenkruis staat een gietijzeren Christus op een neogotische sokkel met opschrift Wauters Koeckx/ Molenbeek(c?)/ 1863, mogelijk één van de vele ijzergieterijen die in Molenbeek ontstonden in de 19de eeuw, doordat het makkelijk bereikbaar was. Langs de centrale assen liggen hardstenen praalgraven vanaf het einde van de 19de eeuw.

  • Topografische kaarten van België, Derde editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1889-1900, schaal 1:20.000.

Bron     : -
Auteurs : Kennes, Hilde
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gemeentelijke begraafplaats Wolvertem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305470 (Geraadpleegd op 17-06-2019)