Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Meise
Deelgemeente Wolvertem
Straat Neromstraat
Locatie Neromstraat zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Meise (geografische herinventarisatie: 04-02-2015 - 31-03-2016).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eenvoudige wegkapel op rechthoekige plattegrond onder een pannen zadeldak met de nok loodrecht op de straat en bekronend ijzeren kruis. Hoewel een geschilderd opschrift vermoedelijk verwijst naar 1869 als bouwjaar, is de kapel nog niet aangeduid op de topografische kaart van 1902. In de Geschiedenis van Wolvertem wordt melding gemaakt van de familie Gillis, die de kapel oprichtte uit dank voor een genezing; dezelfde bron spreekt van een vergroting in 1910.

Met schijnvoegen gecementeerd en witgeschilderd geheel op gepikte plint. De eigenlijke kapel wordt vooraf gegaan door een portaaltje (vergroting?) met een trekijzer en is vandaag voorzien van een PVC-bekleding. Getraliede rondboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw op een betegelde sokkel.

  • Topografische kaarten van België, Herziening derde editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1900-1930, schaal 1:20.000.
  • LEFEVRE J., VERHASSELT L. & T’KINT J. 1978: Geschiedenis van Wolvertem, Affligem, 793.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2018

Relaties

maakt deel uit van Wolvertem

Wolvertem (Meise)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.