Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Meise
Deelgemeente Wolvertem
Straat Nieuwenrodestraat
Locatie Nieuwenrodestraat 1, Meise (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Meise (geografische herinventarisatie: 04-02-2015 - 31-03-2016).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Dit burgerhuis sluit aan bij de centrumbebouwing van Nieuwenrode, deelgemeente van Kapelle-op-den-Bos, maar is gelegen op grondgebied Wolvertem, aangezien de gemeentegrens rakelings langs de dorpskern van Nieuwenrode loopt.

Vrijstaand burgerhuis in decoratieve baksteenstijl op T-vormige plattegrond, opgetrokken in 1913 (zie gevelsteen in de top), in 1916 kadastraal geregistreerd als nieuwe bouwing in eigendom van August Delestré-Verbesselt, gemeentesecretaris Nieuwenrode. Als jaar van ingebruikneming wordt 1915 aangegeven.

Baksteenbouw op een hardstenen plint met typische decoratieve verwerking van blauwe hardsteen, witte en gele baksteen en witte en groene geglazuurde baksteen voor muurbanden, rollagen en siermotieven. Hoofdgebouw van twee op twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak van rode mechanisch pannen met de nok parallel aan de straat; achteraan een lager, gelijkaardig uitgewerkt haaks volume van eveneens twee bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel afgelijnd door een sierlijke houten kroonlijst op consooltjes doorbroken door de hoger opgetrokken risalietvormige venstertravee die uitloopt op een pseudo-tuitgevel met schouderstukken waarop een hardstenen bol en een hardstenen topstuk. Gevarieerde muuropeningen, op de gelijkvloerse verdieping onder spiegelboogvormige hardstenen lateien. Vernieuwd schrijnwerk. De siermotieven van gekleurde baksteen lopen door over de linker zijgevel die bijkomend gemarkeerd wordt door een getrapte aflijning.

Aan de linkerzijde uitgebreid met een éénlaags gebouwtje in de omhaagde tuin.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1916/1.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde & Van Damme, Marjolijn

Datum tekst: 2018

Relaties

maakt deel uit van Wolvertem

Wolvertem (Meise)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.