erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 305472   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305472

Beschrijving

Dit burgerhuis sluit aan bij de centrumbebouwing van Nieuwenrode, deelgemeente van Kapelle-op-den-Bos, maar is gelegen op grondgebied Wolvertem, aangezien de gemeentegrens rakelings langs de dorpskern van Nieuwenrode loopt.

Vrijstaand burgerhuis in decoratieve baksteenstijl op T-vormige plattegrond, opgetrokken in 1913 (zie gevelsteen in de top), in 1916 kadastraal geregistreerd als nieuwe bouwing in eigendom van August Delestré-Verbesselt, gemeentesecretaris Nieuwenrode. Als jaar van ingebruikneming wordt 1915 aangegeven.

Baksteenbouw op een hardstenen plint met typische decoratieve verwerking van blauwe hardsteen, witte en gele baksteen en witte en groene geglazuurde baksteen voor muurbanden, rollagen en siermotieven. Hoofdgebouw van twee op twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak van rode mechanisch pannen met de nok parallel aan de straat; achteraan een lager, gelijkaardig uitgewerkt haaks volume van eveneens twee bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel afgelijnd door een sierlijke houten kroonlijst op consooltjes doorbroken door de hoger opgetrokken risalietvormige venstertravee die uitloopt op een pseudo-tuitgevel met schouderstukken waarop een hardstenen bol en een hardstenen topstuk. Gevarieerde muuropeningen, op de gelijkvloerse verdieping onder spiegelboogvormige hardstenen lateien. Vernieuwd schrijnwerk. De siermotieven van gekleurde baksteen lopen door over de linker zijgevel die bijkomend gemarkeerd wordt door een getrapte aflijning.

Aan de linkerzijde uitgebreid met een éénlaags gebouwtje in de omhaagde tuin.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1916/1.

Bron     : -
Auteurs : Kennes, Hilde, Van Damme, Marjolijn
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305472 (Geraadpleegd op 17-06-2019)