Teksten van Dokterswoning met ommuurde tuin

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305473

Dokterswoning met ommuurde tuin ()

Neoclassicistische dokterswoning met ommuurde achterliggende tuin, kadastraal geregistreerd in 1879 als nouvelle construction in eigendom van Henricus Aloysius Josephus Van Cauwelaert-Lavaux, docktoor. De woning werd gebouwd op een vrij ruim perceel op de Lindekouter, aan de oostelijke rand van het dorp, op ongeveer 300 meter van het Gemeenteplein. Vrij snel werd de woning gevoelig uitgebreid in eigendom van dezelfde eigenaar; op dat ogenblik kreeg de woning een lagere aanbouw links en rechts; deze werken werden kadastraal ingetekend in 1887. In 1910 werd op het kadaster de verkoop geregistreerd aan Edouard Crick-Vygen, griffier Wolvertem. Tegelijkertijd werd de woning vergroot, voortgaande op de mutatieschetsen vooral aan de achterzijde. Als jaar van ingebruikname wordt 1909 aangegeven. Naderhand kwam de woning in het bezit van de congregatie Dochters van Maria. Het geheel werd sterk uitgebreid met een nieuwbouw vooral in oostelijke richting om er een kostschool in onder te brengen. De kadastrale registratie gebeurde in 1934 in opdracht van de Vereeniging zonder winstgevend doel Gesticht der Dochters van Maria Willebroek, waarbij het huis muteerde naar school. Langs de straat werd het toenmalige domein afgesloten door een laag bakstenen muurtje waarop een ijzeren hekwerk, gevat tussen bakstenen pijlertjes. De Kostschool voor kleine jongens (zie oude prentkaarten) is evenals het hekwerk langs de straat inmiddels verdwenen en vervangen door een tuincentrum. Achter de woning ligt de volledig ommuurde tuin, vermoedelijk een siertuin met een grootte van 51,5 are.

Goed bewaard, bepleisterd en beschilderd breedhuis van vijf traveeën, een souterrain en twee bouwlagen onder leien schilddak met de nok parallel aan de straat. Lijstgevel met dubbelhuisopstand aan de straat, geopend door rechthoekige muuropeningen: eenvoudige keldervensters onder hardstenen latei, de overige vensters en deur zijn gevat in een geriemde stucomlijsting met vrij zware, uitgewerkte sluitstenen, boven de deur in de vorm van een cartouche. De borstweringen zijn versierd met spiegels. Met uitzondering van de deur werd het schrijnwerk vernieuwd. De geprofileerde puilijst en het klassiek uitgewerkte hoofdgestel met casementen en houten omlopende kroonlijst op klossen verlenen de gevel een horizontaal accent. De verhoogde begane grond is toegankelijk via een steektrap. De later toegevoegde rechtse aanbouw is momenteel in gebruik als garage.

De ommuurde tuin achter de woning bleef bewaard; bij de inventarisatie van de tuin op 2 juni 2008 waren er nog drie bruine beuken (Fagus sylvatica 'Atropunicea') in de achtertuin die tot de oorspronkelijke beplanting behoorden en een bruine beuk (447 cm stamomtrek) langs de straat rechts van de villa, mogelijk een 'bundelboom'. Inmiddels is deze laatste verdwenen.

Van twee bomen werd de stamomtrek gemeten, weergegeven in centimeters in vet. De omtrek wordt standaard gemeten op 150 cm hoogte.

  • bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') 428
  • bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') 447
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1879/9, 1887/17, 1910/30, 1934/47.
  • DENEEF R. 2011: Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Noordwestelijk Vlaams-Brabant: Affligem, Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk, Wemmel, Brussel: Vlaamse Overheid. Agentschap Onroerend Erfgoed, M&L cahier 20, 242.

Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 2018: Dokterswoning met ommuurde tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203265 (geraadpleegd op ).


Ommuurde tuin bij de Villa Crick ()

In 1878 gebouwde villa met ommuurde tuin van circa 50 are; vier dikke bruine beuken als relicten van de oorspronkelijke beplanting.

In 1878 bouwde dokter Henri Van Cauwelaert een statig herenhuis langs de Stationsstraat aan de oostelijke rand van het dorp, op 300 m van het dorpsplein: een bepleisterd en wit geschilderd dubbelhuis van vijf traveeën met de voordeur in het midden en twee bouwlagen plus een blinde mezzanine onder een pannen schilddak – typisch voor het midden van de 19de eeuw maar op dat ogenblik al een beetje retro, want het eclecticisme was in volle opbloei. De sierlijsten in stucwerk rond de vensters en de deur (met cartouches in de lateien) dateert vermoedelijk van een verbouwing en vergroting in 1886, toen langs weerszijden ook twee lage aanbouwtjes werd toegevoegd. Voornamelijk achter het huis strekte zich een 'hof ' van 51,5 are uit, vermoedelijk grotendeels een siertuin. In 1910 werd het goed verkocht aan landmeter Eduard Crick, die de villa haar huidige uitzicht gaf, zoals blijkt uit een ansichtkaart van net voor de Eerste Wereldoorlog. In 1933 werd het goed eigendom van de congregatie 'Dochters van Maria', die de villa langs weerszijden aanzienlijk uitbreidden en ombouwden tot een kostschool. De villa heeft deze verbouwing, de latere afbraak van de toegevoegde gedeelten en zelfs de aanbouw van het huidige toonzaal- en ateliercomplex van het Tuincentrum Sammels, nagenoeg ongeschonden overleefd. Het hek en de muren langs de straat zijn verdwenen, maar voor de rest is de achtertuin nog volledig omgeven door de oorspronkelijke bakstenen omheiningsmuur. Tot de oorspronkelijke beplanting behoorden ongetwijfeld drie van de bruine beuken (Fagus sylvatica 'Atropunicea') in de achtertuin en de met zijn 447 cm stamomtrek onwaarschijnlijk dikke bruine beuk langs de straat, rechts van de villa, mogelijk een 'bundelboom'.

Merkwaardige bomen (opname 2 juni 2008)
Het cijfer in vet geeft de stamomtrek in centimeters weer. De omtrek wordt standaard gemeten op 150cm hoogte.

  • 4. bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') 428
  • 5. bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') 447
  • Kadaster Vlaams-Brabant, Oudste kadastrale legger 212 Wolvertem, art. 2060 en art. 3077.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, Oude kadastrale legger 212A Wolvertem, art. 3976.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschetsen Wolvertem 1879 nr. 9, 1887 nr. 17, 1910 nr. 50 en 1934 nr. 47.

Bron: DENEEF, R., 2011. Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Noordwestelijk Vlaams-Brabant: Affligem, Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk, Wemmel, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs:  Deneef, Roger; Wijnant, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Deneef R. & Wijnant J. 2011: Dokterswoning met ommuurde tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298349 (geraadpleegd op ).