Villa Leefdaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Leefdaal

Beschrijving

Cottagevilla volgens de gevelsteen van 1921, met omringende tuin en parkbos, gelegen in het Leefdaalbos. De villa werd in 1924 kadastraal geregistreerd als 'geheele herbouwing' in eigendom van R. de Hennin-de Boussu-Walcourt.

Historiek

Het Leefdaalbos behoorde van oudsher tot de baronie Imde; de naamgeving verwijst trouwens naar de oorspronkelijke heren van Imde, zie gehuchtsinleiding. Na de Franse Revolutie werd het aangekocht door de weduwe Joos van Willebroek die er in 1838 een boswachtershuis liet bouwen. In de tweede helft van de 19de eeuw volgden meerdere eigenaars elkaar op; het domein werd aangelegd met lanen in stervorm en het boswachtershuis, inmiddels vergroot, werd gesloopt en in het begin van de 20ste eeuw vervangen door een neoclassicistisch landhuis. In 1910 wordt het goed verkocht aan baron Raoul de Hennin de Boussu-Walcourt, op dat ogenblik luitenant, later luitenant-generaal. Zoals zijn voorgangers gebruikte hij het landgoed als buiten- en jachtverblijf. In 1914 werden de gebouwen, samen met het nabijgelegen Neromhof, door de Duitsers in brand gestoken. Generaal de Hennin liet in 1921 op dezelfde plaats de huidige villa bouwen onder de naam Westrodebos, zie gevelsteen. In 1977 werd de eigendom aangekocht door de zusters van Vorselaar als bezinningstehuis. Het ten noordoosten gelegen bijgebouw werd verbouwd tot slaap- en woongelegenheid. Vandaag leegstaand.

Beschrijving

Met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde cottagevilla met een basisvolume van vier traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerd leien zadeldak met dakkapellen. Karakteristiek voor de cottagestijl zijn de verspringende volumes met een afwisseling van lijst- en puntgevels, het gebruik van erkers en balkons en het pseudovakwerk bovenaan de gevel. De muuropeningen zijn, met uitzondering van enkele rondboogvensters bovenaan, rechthoekig en voorzien van hardstenen lekdrempels en lateien, maar gevarieerd qua grootte. Het eveneens gevarieerde schrijnwerk met kleine roedeverdeling bleef bewaard. Bij enkele worden de lateien gesteund door lateiconsoles. De gevelsteen in de zuidoostgevel draagt de vermelding 'C.H./ I-X-MCMXXI'. Eenvoudig interieur met bewaarde binnendeuren en trap.

• LEFEVRE J., VERHASSELT L. & T'KINT J. 1978: Geschiedenis van Wolvertem, Affligem, 454-457.