erfgoedobject

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
305479
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305479

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gemeenteschool met onderwijzerswoning opgetrokken in 1872 naar ontwerp van J.J. Van Ysendyck. Op het kadaster werd de school geregistreerd in 1873, in eigendom van de gemeente Wolvertem. Voortgaande op het uitzicht werd de schoolvleugel in een latere periode vernieuwd. In de 'Geschiedenis van Wolvertem' wordt als bouwjaar voor de nieuwe schoollokalen 1936 aangehaald. Anno 2016-2017 grondig gerenoveerd en in gebruik als medisch kabinet en appartementen.

Het uitzicht van de onderwijzerswoning sluit aan bij de toen gangbare doorsnee-architectuur: een bakstenen breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De lijstgevel met dubbelhuisopstand op hardstenen plint wordt geopend door licht getoogde muuropeningen met op het ogenblik van de inventarisatie (2015) bewaard T-vormig schrijnwerk en deur. De verhoogde begane grond is toegankelijk via een steektrap; links en rechts van de deur zijn er gedenkstenen met vermelding van onder meer het bouwjaar 1872, bouwmeester Van Ysendyck en de namen van het gemeentebestuur. Een uitgewerkte baksteenfries tussen de eerste en tweede bouwlaag verleent de gevel een horizontaal accent, dat versterkt wordt door de aflijnende houten kroonlijst op klossen. Bij de renovatie werd de houten kroonlijst vervangen door PVC. De zijpuntgevels, afgelijnd door een getrapte fries zijn gelijkaardig van uitzicht, hoewel een aantal vensters blind zijn gehouden.

De haaks aansluitende schoolvleugel, eveneens opgetrokken uit baksteen, ofschoon grotendeels gecementeerd, telde voorheen zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vandaag zijn de drie traveeën die aansluiten bij de onderwijzerswoning verhoogd tot twee bouwlagen onder plat dak. Grote rechthoekige vensters zorgen voor een maximale lichtinval overeenkomstig de functie.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1873/13.
  • LEFEVRE J., VERHASSELT L. & T’KINT J. 1978: Geschiedenis van Wolvertem, Affligem, 503.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemeenteschool met onderwijzerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305479 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.