Onze-Lieve-Vrouwkapel van 1954

Beschrijving

Kapel gebouwd in het Mariajaar 1954 ten tijde van pastoor Verhasselt (1952-1969) naar een ontwerp van architect Meskens. De kapel werd ingewijd op 12 juli 1954 door monseigneur Cuvelier en was een gift van Marie Pelagie en Louise Huysegoms, zie hardstenen gedenkplaten links en rechts van de deur. De kapel werd kadastraal geregistreerd in 1954 als nieuwe opbouw in eigendom van de verenig. zonder winstgevend doel, Vereniging der Parochiale werken der dekenij Wolvertem.

Door haar ligging in een zeer landelijke omgeving vormt de kapel een sterk beeldbepalend gegeven. Ze is haaks op de straat ingeplant op een omhaagd (beukenhaag) perceel in een bocht van de Meusegemstraat op de plaats waar een gekasseide landweg afsplitst in de richting van de Veilinglaan. Flankerende linde links, naaldboom rechts.

Het betreft een witgeschilderde bakstenen constructie op een natuurstenen onderbouw, afgedekt door overkragende, haaks in elkaar gewerkte, pannen zadeldaken. De puntgevel vooraan wordt gemarkeerd door een rondboogportiek met opschrift O.L.V. Onbevlekt Ontvangen B.V.O. en een bekronend blauw geschilderd kruis. De ten opzichte van de portiek uitspringende zijgevels refereren door hun vormgeving als het ware aan een transept met in de vlakke sluiting een rondbogig spaarveld, geopend door een oculus.

Eenvoudig interieur met planchettenplafond en altaar met zwart marmeren blad en plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw; tegelvloer uit de bouwperiode.

• LEFEVRE J., VERHASSELT L. & T’KINT J. 1978: Geschiedenis van Wolvertem, Affligem, 794.
  • SAERENS P.L. 1983: De pastoors van Meuzegem, Berla 2, 10-12.