Kardinaal Sterckxlaan

Beschrijving

De huidige Kardinaal Sterckxlaan, aanvankelijk Nieuwelaan geheten, werd aangelegd in 1939 als verbinding tussen Brussegem, Meise en Wolvertem; de kadastrale registratie gebeurde in 1940. De benaming werd ontleend aan kardinaal Sterckx (1792-1867), die werd geboren op het Groot Hof te Amelgem (zie herdenkingsplaat aan de gevel) als Engelbertus, zoon van Guillielmus Sterckx en Barbara Leemans. Toen het Amelgemhof door de Fransen werden verkocht, verhuisde de familie naar het Sterckxhof. Engelbertus werd priester gewijd in 1815 en in 1832 aangesteld als aartsbisschop van Mechelen. In 1838 werd hij verheven tot kardinaal. Hij ijverde voor vrijheid van onderwijs en realiseerde de heropening van de Leuvense universiteit.

Deze vrij drukke transitweg doorkruist Oppem van west naar oost, waardoor het op een hoogte gelegen religieuze centrum, wordt afgescheiden van het Hof te Steene dat vermoedelijk mee aan de basis lag van de ontwikkeling van Oppem. Door de vrij jonge aanleg is ook de bebouwing hooguit van na de Tweede Wereldoorlog, het grootste deel zelfs uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Ten noorden van de baan, vlak bij de grens met Merchtem, ligt een sociale woonwijk van huisvestingsmaatschappij Providentia, bestaande uit geschrankte eengezinswoningen uit de late jaren 1970. De wijk werd kadastraal geregistreerd in 1979 in eigendom van de Venootschap S.V. Providentia.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Merchtem, afdeling III (Brussegem), 1940/10 (aanleg straat); 1979/138 (inplanting woonwijk).
  • HEYVAERT J. 2005: Meise, Van oorsprong tot 1940, Meise, 169, 172.