Kapel annex elektriciteitscabine

Beschrijving

Op het driehoekige pleintje aan het begin van de Oppemstraat staat een merkwaardige witgeschilderde, bakstenen kapel annex elektriciteitscabine op rechthoekige plattegrond onder een geknikt zadeldak (kunstleien) op geprofileerde hoekconsoles. Ze werd kadastraal ingetekend in 1966 als transformatiekabien op vage grond (gemeente). De grond was eigendom van de gemeente Brussegem, de cabine van de intercommunale maatschappij Asverlec, Willebroek.

Het geheel wordt gemarkeerd door hoeksteunberen onder beschilderde afzaat. Aan de noordzijde is er een kleine uitbouw die het silhouet van het gebouw volgt en waarin de kapel is ondergebracht. Spitsboogopening met ijzeren hekje waarboven een Latijns kruis is uitgespaard in het metselwerk. Er is geen heiligenbeeld bewaard. De kapel wordt vooraf gegaan door een klein omhaagd voortuintje met lindeboom. Aan de zuidzijde geeft een metalen deur in een spitsboogomlijsting toegang tot de elektriciteitscabine, met bekronende blinde spitsboognis.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Merchtem, afdeling III (Brussegem), 1966/10.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde