Tolwachterswoning en herberg

Beschrijving

Vermoedelijk opgericht circa 1786, volgens J. Geens in de periode 1790-1793, als woning voor de ontvanger die de brug moest openen (brugdraaiershuisje) en tol moest heffen voor de overzet van de rivier, maar het huis werd ook gebruikt als herberg.

Verankerde, bakstenen lijstgevel met geknikte gevellijn, vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel op de straat, Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen onder houten latei. Bewaarde paardenringen. Lagere aanbouwsels links en rechts respectievelijk bakhuisje en stal, telkens twee traveeën van gesinterde baksteen.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier Tolhuisje Rijmenam.