Bungalow Ter Stoppelen bij bloemenkwekerij Verberckt

Beschrijving

Bungalow Ter Stoppelen, zie benaming op de gevel, is een karakteristieke bungalow uit de jaren 1960, kadastraal geregistreerd in 1970 in eigendom van J.A. Verberckt, eigenaar van de aanpalende bloemenkwekerij. De benaming is vermoedelijk afkomstig van het plaatselijke toponiem Stoppelenbos. De ontwerpplannen werden getekend in 1967 door architect Louis De Ridder uit Beigem, deelgemeente van Grimbergen, en goedgekeurd door het schepencollege op 17 januari 1968.

De bungalow is omgeven door een omhaagde tuin, ter hoogte van de garage afgesloten door een gebogen breukstenen omheiningsmuurtje met hardstenen dekplaat.

De modernistische bungalow onder plat dak, afgelijnd door een brede boord, bestaat uit twee onderscheiden, doch langs de straat vrij gesloten delen: links een eenlaags, witgeschilderd gedeelte dat overkraagt op een breukstenen onderbouw en rechts aansluitend een haaks tweelaags gedeelte, opgetrokken uit onbeschilderde baksteen met een afwerking van hout voor de sterk overkragende bovenverdieping die voortgaande op de bouwplannen licht wijzigde qua volume. De breukstenen muur tussen beide volumes is op de bouwplannen uitgewerkt als schoorsteen met typische schoorsteenkap uit de bouwperiode.

Het linkerdeel vertoont een geknikte gevellijn en wordt geopend door enkele eenvoudige rechthoekige muuropeningen die de functionele indeling weerspiegelen: een groter venster voor de woonkamer en een kleiner geknikt venster voor de rechts aanpalende keuken. Het metalen schrijnwerk bleef bewaard. De terugspringende, bewaarde toegangsdeur met rechthoekige zijlichten en doorgetrokken bovenlicht, alle met glas in lood, wordt geprononceerd door een natuurstenen (silex) gevelvlak rechts en wordt voorafgegaan door een bordes met vernieuwde hardstenen steektrap, licht gewijzigd ten opzichte van de bouwplannen. De achtergevel is meer opengewerkt met eveneens rechthoekige muuropeningen.

De indeling is vrij traditioneel: de hal heeft rechts een trap naar de chauffagekelder en garage en een trap naar de bovenverdieping. Links van de hal bevindt zich de keuken die via een doorgeefkast en een deur in verbinding staat met de living. In het verlengde van de hal ligt een ruimte met pompsteen die via de achterdeur uitgeeft op het terras; rechts ervan ligt het bureel, vermoedelijk in functie van het achterliggende bloemenkwekerij. Op de begane grond van het rechterdeel bevindt zich de garage met daarachter, voortgaande op de bouwplannen, oorspronkelijk twee voorraadruimtes. Op de verdieping: drie slaapkamers en een badkamer met ruime (deur)vensters, die uitgeven op een gevelbreed balkon en gericht zijn naar noorden.

• Gemeente Meise, Ruimtelijke Ordening, Bouwarchief 1967-546.