erfgoedobject

Architectenwoning Martine De Maeseneer en Dirk van den Brande

bouwkundig element
ID
305505
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305505

Juridische gevolgen

Beschrijving

Modernistische eengezinswoning gelegen in een landelijke omgeving met weids uitzicht op de omringende landschap. Het betreft de eerste realisatie van het architectenduo Martine De Maeseneer en Dirk van den Brande naar een ontwerp van 1988; het pand werd kadastraal geregistreerd in 1992 in eigendom van D.F. van den Brande en hetzelfde jaar in gebruik genomen.

Samen met Dirk van den Brande richtte Martine De Maeseneer in 1987 het architectenbureau Martine De Maeseneer Architecten op (MDMA).

De woning met betonstructuur, vertoont strakke volumes en geometrische structuren met sterke aandacht voor de relatie tot de omgeving. In deze woning worden kenmerken uit verschillende architectuurstromingen en inzichten in diverse wetenschappelijke disciplines met elkaar verenigd. Het balkvormige basisvolume vertoont een gebogen achterbouw die op kelderniveau een workshop omvat en hogerop de keuken en sanitaire voorzieningen. Op kelderniveau bevindt zich bovendien een carport; de woonkamer ligt centraal op de benedenverdieping met erboven de ouderslaapkamer en een studiekamer. Het accent ligt op het dakterras bovenaan waar zich de terraskamer bevindt in de vorm van een belvedère met licht gewelfde kap. Verticaal worden de ruimtes ontsloten door een spiraaltrap die zich bevindt in het raakvlak van het woonblok met de sanitaire cilinder.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1992/9.
  • DE MAESENEER M., VAN DEN BRANDE D. & SOMOL R. 1993: Martine De Maeseneer. The indivisible space, tentoonstellingscatalogus.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Architectenwoning Martine De Maeseneer en Dirk van den Brande [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305505 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.