Cité Ouvrière

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cité Ouvrière

Beschrijving

Een groepsbebouwing van zes woningen die tot stand kwam in 1912 naar het ontwerp van de architect Fr. Van De Put. Deze bebouwing kadert in de aanleg van een arbeiderscité aan de Albert Stainierstraat en de Korbeek-Losestraat.

Historiek

Tot 1909 bevond zich ter hoogte van de huidige Albert Stainierstraat, de vroegere Nieuwstraat, een steenbakkerij. Tussen 1909 en 1928 werd op deze locatie een nieuwe arbeiderswoonwijk ingericht op initiatief van de Sint-Franciscusparochie. Binnen de herinrichting van dit gebied gelegen tussen de Korbeek-Losestraat en de Tiensesteenweg, kaderde eveneens de bouw van een school (de huidige Ark), een klooster en de parochiekerk Sint-Franciscus langs de Tiensesteenweg.

Het plan van aanleg voor deze Cité Ouvrière werd in één keer ontworpen in 1909. De uitvoering gebeurde echter in meerdere fasen. In een tweede fase in 1912 werd het leeuwendeel van de Albert Stainierstraat bebouwd waaronder de nummers 17-27. Deze fasering resulteerde in lichte verschillen in de uitwerking van de woningen. De nummers 17-27 kregen een opvallend anders uitgewerkte gevel met wit parement.

Beschrijving

De zes identieke arbeiderswoningen werden volgens spiegelbeeldschema gebouwd en steeds voorzien van een korte voortuin en een smalle stadstuin. De woningen bestaan uit twee traveeën en twee bouwlagen op een hardstenen plint en onder een rood pannen zadeldak. Voor de gevels werd een bleke baksteen gebruikt, doorbroken door decoratieve lijsten in rode baksteen. Geprofileerde consoles ondersteunen een witte kroonlijst. Op de gelijkvloerse verdieping bevindt zich één segmentboogvenster, net als op de verdieping. Het schrijnwerk werd bij al de woningen vernieuwd.

De woningen kennen een klassieke enkelhuisindeling, zoals standaard gebruikt voor stedelijke rijwoningen sinds de 19de eeuw. In de deurtravee zit een gang parallel met de voorkamer, die uitgeeft op een tweede woonkamer. Vanuit deze woonkamer vertrekt een trappenhal parallel met de straat die toegang verschaft tot de kelder en de verdiepingen. Aansluitend op de woonkamer bevindt zich een keuken en sanitair in een lage achterbouw.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Leuven, afdeling XII (Heverlee), 1912/17.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1911/81-86 (bouwvergunning 03.11.1911).

Auteurs: Elsen, Liedewij