Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Deze twee meergezinswoningen in neoclassicistische stijl werden opgetrokken in 1904 en 1910 in opdracht van Willem Mommaels-Vandenbossche, bouwkundige te Heverlee. Wellicht was hij zelf de architect van zijn eigen woningen. Er zijn verschillende projecten in Leuven op de naam van architect Guillaume Mommaels gekend. Beide woningen in de Broekstraat hebben een gelijkaardige, verfijnde stucversiering, waarin opschriften zijn verwerkt: nummer 15 draagt het jaartal 1904 boven het centrale bovenvenster, de gevel van nummer 17 draagt de naam “Vrede” in de deurtravee.

De woningen sluiten aan bij de typerende bebouwing van het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, toen in de eeuwenoude Broekstraat verschillende burgerwoningen in neoclassicistische stijl opgetrokken werden. Deze twee woningen vallen op door hun verfijnde en sterk gelijkende stucversiering en door hun gedrukte begane grond.

Beide woningen bestaan uit drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, waarbij de begane grond opvallend laag en gesloten is uitgewerkt. De bepleisterde lijstgevels hebben een vlakke, grijs geschilderde plint, en worden afgelijnd door een met pvc beklede kroonlijst. De bepleistering bestaat uit horizontaliserende elementen zoals imitatiebanden, cordonlijsten en doorlopende onderdorpels. Ook worden de vensters gevat in geprofileerde omlijstingen met versierde sluitstenen.

Nummer 15 heeft drie gelijke traveeën, en heeft segmentbogige muuropeningen. De gelijkvloerse verdieping is eenvoudig uitgewerkt met links de voordeur met bewaard hout- en smeedwerk, en rechts daarvan twee lage vensters waarboven verdiepte panelen zijn ingewerkt. Op de eerste verdieping bevinden zich drie vensters in een vlakke omlijsting, geflankeerd door pilasters en bekroond door gekrulde, ingekerfde ornamenten, met centraal het jaartal. Op de bovenverdieping drie vensters in geprofileerde omlijsting met oren, versierd met chutes en uitgewerkte sluitstenen. Het middelste venster wordt benadrukt door een decoratief uitgewerkte smeedijzeren borstwering.

Nummer 17 telt twee smalle deurtraveeën en een hele brede venstertravee, een aparte indeling die mogelijk wijst op een indeling in verschillende wooneenheden of een doorgang voorziet naar de tuin. Op de begane grond de twee voordeuren, in vlakke omlijsting, met daarboven, boven de puilijst, twee bovenlichten in geprofileerde omlijstingen met versierde sleutels. De travee wordt beëindigd door een bovenvenster met identieke omlijsting, en versierde borstwering. Centraal in deze travee werd een opvallende stucversiering voorzien met ingekerfd in gekrulde letters de naam “Vrede”. De brede venstertravee rechts is op de begane grond geopend door een laag venster in vlakke omlijsting. Op de eerste verdieping, een rechthoekig venster tussen pilasters met gedrukte rozetten, het segmentbogige bovenvenster is gevat in een geprofileerde omlijsting met chutes en versierde sluitsteen en is voorzien van een smeedijzeren borstwering. Alle schrijnwerk is vervangen, afgezien van de linkse houten deur.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Leuven, afdeling III (Heverlee), 1904/15, 1910/8.

Auteurs: Elsen, Liedewij