Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

De eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen met centraal een rondboogpoort werd kadastraal geregistreerd in 1904. In opdracht van Ferdinand Augustijn Vanderborght, werkman te Heverlee, werden twee woningen opgetrokken aan weerszijden van een doorgang naar het achtergebied. De grote rondboogpoort met kasseiweg hield de achtergelegen akkers en velden toegankelijk. Gewijzigde openingen op de begane grond ter hoogte van nummer 151 verraden de latere opdeling van dit volume in twee wooneenheden, waardoor het ensemble nu uit drie woningen bestaat. Deze woningen behoren tot de oudste bebouwing in de Brugstraat. Tot in de tweede helft van de 19de eeuw is er op de historische kaarten geen bebouwing zichtbaar ter hoogte van dit deel van de Brugstraat.

De drie aaneengeschakelde rijwoningen werden opgetrokken in roodbruin baksteenmetselwerk, steunend op een gecementeerde plint en onder een doorlopend zadeldak. Iedere woning bestaat uit twee bouwlagen en twee traveeën met variërend één of twee vensters op de verdieping. De woningen hebben deuren en vensters onder hardstenen lateien, met segmentboogvormige ontlastingsbogen erboven. De begane grond van nummer 151 wijkt af met de ijzeren lateien. De poortopening die vandaag deel uitmaakt van de woning nummer 155 heeft een grote, korfbogige ontlastingsboog boven de latei. Een gekasseid pad ter hoogte van de poorttoegang vertrekt vanaf de rooilijn en leidt naar de achtergelegen buitenruimtes van de woningen. Het schrijnwerk is vernieuwd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Leuven, afdeling III (Heverlee), 1904/19.

Auteurs: Elsen, Liedewij