erfgoedobject

Vrijstaand burgerhuis

bouwkundig element
ID
305529
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305529

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Deze vrijstaande burgerwoning met cottagekenmerken werd opgetrokken langs de Egenhovenweg volgens een vergunning uit 1929 in opdracht van de heer R. Bullestraet. Het dossier vermeldt geen architect.

De woning maakt deel uit van een kleine cluster kleinschalige interbellumwoningen met verzorgde architectuur. De vrijstaande woning met voortuin bestaat uit een rode baksteenbouw op lage hardstenen plint, van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met wolfseinden, met de nok haaks op de straat. Een witgeschilderde houten kroonlijst lijnt de gevels af. De voorgevel is een afgeknotte puntgevel met roodbruin siermetselwerk. Op de gelijkvloerse verdieping rechts bevindt zich een driezijdige erker met een leien dak, en links een rondboogvormige deur. Op de verdieping werd centraal een rechthoekig venster voorzien. De deur en bovenvenster werden versierd met witgeschilderde sluit- en hoekstenen. Het ovaal zoldervenster in de geveltop heeft eveneens witgeschilderde baksteendetaillering.

De rechterzijgevel is een blinde gevel, de linkerzijgevel werd voorzien van twee achter elkaar gelegen uitbreidingen van latere datum, beide onder een lessenaarsdak.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1929/103 (bouwvergunning 14.06.1929).
  • UYTTERHOEVEN R. & MORIAS C. 1996: Heverlee 1846 - 1976: evolutie in woord en beeld, Leuven.

Auteurs: Elsen, Liedewij
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrijstaand burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305529 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.