• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis opgetrokken volgens een bouwvergunning van 1925 naar een ontwerp van de architect Jean Dewit en in opdracht van Henskens.

Dit burgerhuis telt drie traveeën en drie bouwlagen, duidelijk gestructureerd boven een hardstenen plint en onder een rood pannen zadeldak. Afgezien van het decoratief uitgewerkte smeedijzeren balkon ondersteund door natuurstenen consoles centraal in de gevel, getuigt de gevel van een eerder sober, traditioneel ontwerp door de architect Jean Dewit.

De bakstenen gevel wordt nadrukkelijk onderverdeeld in drie bouwlagen, van elkaar gescheiden door een doorlopende druiplijst. De rechthoekige vensters en deur op de onderste twee bouwlagen en de korfboogvensters op de tweede verdieping hebben een vlakke ontlastingsboog of hoek- en sluitsteen in witte natuursteen. De gevelvelden onder de vensters werden verdiept uitgewerkt met een rechtlijnige metselmozaïek. Afgezien van de vernieuwde kroonlijst, bleef de gevel erg intact en in nauwe overeenstemming met het oorspronkelijke ontwerp bewaard. De rechthoekige voordeur, toegankelijk via twee hardstenen treden, is vervaardigd uit geschilderd hout, en bevat een met smeedijzer afgewerkt ruitje en een bovenlicht met houten roedeverdeling. De benedenvensters kregen guillotineramen; de bovenvensters zijn T-ramen met een voor de woning typerend gedeeld bovenlicht.

De deurtravee herbergt een trappenhal die de kelder en de verschillende verdiepingen bedient. Vanuit de gang op het gelijkvloers zijn eveneens de keuken en een achterliggend washuis bereikbaar, in een lagere en smallere aanbouw. Deze aanbouw buigt licht af naar links, en volgt hiermee de geknikte vorm van het perceel. De venstertravee omvat twee woonvertrekken (de ‘zaal’ en de ‘eetzaal’) in elkaars verlengde. Dit patroon van het gelijkvloers herhaalt zich op de eerste verdieping waarbij de aanbouw ook op deze verdieping in een extra kamer voorzag. De tweede verdieping omvat tenslotte twee kamers, binnen de afbakening van de hoofdbouw. Met deze indeling beantwoordt de woning aan de klassieke enkelhuisindeling.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1925/143 (bouwvergunning 31.08.1925).

Auteurs: Elsen, Liedewij