Modernistisch burgerhuis

Beschrijving

Modernistisch burgerhuis naar een ontwerp van de architect Alphonse Marchal uit 1936. Louis Goossens gaf de opdracht tot het bouwen van deze bel-etagewoning. Deze woning vormt omwille van de vormentaal en het materiaalgebruik een kwaliteitsvol ensemble met de nummers 105, 107 en 111 langsheen de Erasme Ruelensvest.

De bel-etagewoning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Het gevelparement werd grotendeels uitgevoerd in een platte gele baksteen in halfsteens verband boven een lage hardstenen plint. Aangezien de gelijkvloerse verdieping, met de garage en de linnenkamer in de rechtertravee en de inkomhal met trap en vestiaire in de linker travee slechts een doorgangsruimte vormt, werd deze in de gevel minder nadrukkelijk uitgewerkt. De effectieve leefruimten met de bureau en de keuken in de linker travee en de woon- en eetkamer in de rechtertravee op de bel-etage en de slaapkamers en badkamer op de tweede verdieping, worden extra benadrukt doordat deze werden gevat in een over de twee verdiepingen doorlopende erker. De rechtertravee omvat ter hoogte van de eerste verdieping een groot venster met een sobere balustrade; in de linkertravee zit een kleiner, gebogen venster met kleurrijk glas-in-loodraam in art deco. Dit schema herhaalt zich op de tweede verdieping, met dat verschil dat het grote venster voorzien werd van een luifel.

De scheiding tussen de linker- en de rechtertravee wordt geaccentueerd door een boven de erker uitstekende en boven de nok van het dak prijkende pijler met witte bepleistering en vlaggenmast. Deze mast vormt samen met de garagepoort, de deur en de erker met afgeronde hoek, typerende modernistische kenmerken die ook in de overige modernistische woningen langs de Erasme Ruelensvest te herkennen zijn. Zowel het witgeschilderde, houten schrijnwerk van de voordeur als de garagepoort bleven bewaard volgens hun oorspronkelijk modernistisch ontwerp met invloeden van de pakketbootstijl (onder andere de patrijspoorten). Ook het overige schrijnwerk, bestaande uit witgeschilderde, houten ramen met grote glaspartijen en kenmerkende kleine bovenlichten alsook de kleurrijke glasramen, bleef bewaard.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1936/232 (bouwvergunning 19.10.1936).

Auteurs: Elsen, Liedewij