• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis gebouwd naar een ontwerp uit 1910 van architect C. Goemans en in opdracht van de heer Thomas Michel. De eenvoudige gevel sluit aan bij de gevelrij met rode bakstenen parementen die de Erasme Ruelensvest op deze plaats afzoomt.

C. Goemans is een architect die gekend is van ruimere rijhuizen in Leuven, al dan niet bedoeld voor arbeiders, van sobere burgerhuizen, van wederopbouwpanden in het centrum van de stad en van imposante en beeldbepalende (hoek)panden langs de voorname pleinen en straten in de binnenstad. Goemans richtte zich bijgevolg tot een breed publiek. Wat al deze woningen, voornamelijk gebouwd in het interbellum, gemeen hebben is de eclectische en historiserende bouwstijl van de rode bakstenen gevels, met af en toe een zwaarder doorwegende invloed van de art nouveau. Het burgerhuis langs de Erasme Ruelensvest kan tot de categorie van de meer sobere burgerhuizen gerekend worden, met gevoel voor detaillering, onder andere vanwege de reeds verdwenen decoratieve erker.

Dit burgerhuis van drie traveeën en evenveel bouwlagen heeft een rood pannen zadeldak. De lijstgevel is volgens een conventionele, regelmatige ritmiek opgebouwd, met drie even brede traveeën en met per bouwlaag een gelijk type gevelopening. Het parement is van rode baksteen met horizontale lijsten van witte geglazuurde baksteen, waarmee de gevel aansluit bij de gevelrij die de Erasme Ruelensvest kenmerkt. Een hoge hardstenen plint met betraliede keldergaten vormt de basis van de gevel. De houten kroonlijst is vervangen of verborgen door pvc.

De rechthoekige deur en vensters op de gelijkvloerse verdieping worden omgeven door een hardstenen omlijsting met oren in de bovenste hoeken, waarboven een ontlastingsboog is aangebracht van afwisselend rode en witte geglazuurde baksteen en een gesculpteerde hardstenen sluitsteen. Drie hardstenen treden verschaffen toegang tot de dubbele houten paneeldeur in de rechter travee, voorzien van sierlijk smeedijzerwerk en een rechte muizentandfries onder het bovenlicht. Links van de deur bleef een voetschraper bewaard.

Op de verdiepingen, werken segmentbogige vensters met rollagen in afwisselend rode en witte geglazuurde baksteen en een gesculpteerde hardstenen sluitsteen de gevel open. Uit de bouwaanvraag kan afgeleid worden dat zich centraal in de gevel aanvankelijk een decoratieve erker bevond, mogelijk uit hout. De erker werd vervangen door een suggestieve constructie, verwijzend naar de voormalige erker. Het originele vensterschrijnwerk werd vervangen door hedendaags schrijnwerk, met herhaling van de oorspronkelijke indeling.

Het burgerhuis heeft een traditionele enkelhuisplattegrond. De gang met het trappenhuis bevindt zich in de smalle deurtravee, verschaft de toegang tot de kelderverdieping, de achterliggende keukenruimte en sanitair in een aanbouw op het gelijkvloers, tot de twee verdiepingen en de zolderverdieping. Twee rechthoekige kamers, de woon- en eetkamer, zijn achter elkaar geschikt in de brede venstertravee en geven uit op de veranda en de tuin op het gelijkvloers. Twee kamers, waarvan één de volledige breedte van de woning omvat, een bureauruimte en een badkamer ter hoogte van de keuken in de aanbouw, worden door middel van het trappenhuis toegankelijk gemaakt op de eerste verdieping. De tweede verdieping omvat drie kamers geschikt rond de trap. De zolderverdieping tenslotte werd eveneens van verschillende kamers voorzien.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1910/75 (bouwvergunning 19.06.1910).

Auteurs: Elsen, Liedewij