Arbeiderswoning met winkelpui

Beschrijving

Deze woning met houten winkelpui maakt deel uit van een reeksbebouwing van zeven arbeiderswoningen (22-34) die in 1898 werden gebouwd in opdracht van Kinart Imbrechts, blikslager te Leuven. Nummer 32 onderscheidt zich van de overige woningen uit het ensemble door de later toegevoegde, gaaf bewaarde, houten winkelpui die de volledige begane grond inneemt.

De rijwoning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een rood pannen zadeldak. De houten kroonlijst met muizentandfries en consoles bleef bewaard. De lijstgevel in rode baksteen heeft een hardstenen plint. Decoratief gebruik van grijze gesinterde baksteen voor de sierlijsten op de verdieping, waarvan één rondom de vensters doorloopt. Deze grijze steen werd eveneens aangewend voor een versiering onder de hardstenen lekdorpels.

Een opvallend element in het straatbeeld is de goed bewaarde houten winkelpui die de gelijkvloerse verdieping inneemt. Deze in één geheel opgebouwde houten winkelpui bestaat uit een centrale voordeur geflankeerd door twee rechthoekige etalageramen onder doorlopende houten latei. De etalagevensters hebben een gebogen roedeverdeling ter hoogte van de bovenlichten, ingevuld met geel glas. Deze dynamische vormgeving verraadt invloeden van de art nouveau. De centrale, houten deur met rechthoekig bovenlicht werd vernieuwd. Een oorspronkelijke en eveneens houten rolluikkast over de volledige breedte, sluit de winkelpui af. De vormgeving van de pui is typerend voor het begin van de 20ste eeuw, wat wijst op een verbouwing van de eind-19de-eeuwse woning. Wellicht is dit te koppelen aan een uitbreiding van de woning die het kadaster registreert in 1912. In 1912 werd het achterliggende bijgebouw ingelijfd bij de woning. Mogelijk heeft deze uitbreiding te maken met de nieuwe functie van de arbeiderswoning als winkel. Gezien het ontbreken van een bouwaanvraag voor deze verbouwing, kan hier geen uitsluitsel over geboden worden.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Leuven, afdeling III (Heverlee) 1912/13.

Auteurs: Elsen, Liedewij