Villa Excelsior

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Excelsior

Beschrijving

Villa Excelsior werd in 1923 opgetrokken langs de Groenstraat in opdracht van Pieter-Alphonse Dierickx-Cleremans, ondernemer te Leuven. Achter de half vrijstaande burgerwoning werd een garage voorzien. Deze burgerwoning in een eclectische interbellumstijl, wordt gekenmerkt door een dynamisch gevel- en dakenspel, expliciet verwijzend naar de Belle Epoque.

De half vrijstaande burgerwoning telt twee en een halve bouwlaag op souterrain, één brede travee langs de straatzijde en vier traveeën langs de zijgevel onder een leien gecombineerd zadeldak. De zwarte leien daken werden voorzien van opvallende, hoge loden pinakels, onder andere ter bekroning van de puntgevels. De voordeur van de woning bevindt zich in de zijgevel, te bereiken via een statig hek in de ommuring van de naastgelegen tuin. Het ijzeren hek met twee vleugels is gevat tussen twee bepleisterde en witgeschilderde bakstenen pijlers met hardstenen vaasbekroning. Naast de voordeur vermeldt een gevelplaat de naam ‘Villa Excelsior’.

De lichtrode bakstenen gevels op hardstenen plint worden verlevendigd door witte bakstenen muurbanden en siermotieven geïnspireerd op metselaarstekens. Onder de kroonlijst bevinden zich sierlijke bakstenen lijsten en overhoekse muizentanden sieren de tweede en derde bouwlaag. In de voor- en zijgevel tellen twee puntgevels, samen met de lijstgevel afgelijnd door een doorlopende sobere houten kroonlijst ondersteund door consoles.

De straatgevel heeft op de lage begane grond een rechthoekig venster in een hardstenen omlijsting. De nadruk ligt op de bel-etage met een tweezijdige bakstenen erker met witstenen basement. Deze erker draagt de houten balustrade van de balkonleuning van het brede, rechthoekige zoldervenster, opgenomen tussen overhoekse pilasters als verderzetting van de onderliggende erker. De geveltop wordt geopend door een oculus.

Een onregelmatige, speelse opbouw kenmerkt de zijgevel, met de voordeur onder een luifel in de meest rechtse travee, die op de begane grond is geopend door een segmentboogvormige voordeur en op de verdieping door een smal rondboogvenster. De linkse, brede travee wordt benadrukt door een puntgevel en door een tweezijdige erker die over de twee eerste verdiepingen doorloopt en de bakstenen balustrade draagt van het balkon op de tweede verdieping. In de erker wordt een venster van het souterrain gecombineerd met een deurvenster van de bel-etage. Het rechthoekige deurvenster op de bovenverdieping heeft een blind rondboogveld. Een klein halfrond venster werkt de geveltop op.

In de tussenliggende travee situeert zich een klein rechthoekig keldervenster, een smal, hoog segmentboogvenster op de bel-etage, en een klein rechthoekig zoldervenster in bakstenen omlijsting onder de kroonlijst. Het beeldbepalende origineel schrijnwerk bleef bewaard. De witgeschilderde houten ramen (vooral guillotineramen) worden gekenmerkt door een fijne, rastervormige roedeverdeling in de bovenlichten. De voordeur is eerder eenvoudig met twee panelen onderaan en vensters met roeden bovenaan.

Op de garage op rechthoekige plattegrond en onder leien bedaking kon geen zicht verkregen worden vanwege de ligging achter op het perceel.

Auteurs: Elsen, Liedewij