erfgoedobject

Burgerhuis in art-decostijl

bouwkundig element
ID
305564
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305564

Beschrijving

Deze art-decoburgerwoning met gevelbrede, expressieve balkons maakt deel uit van een ensemble van zes gelijktijdig opgetrokken eengezinswoningen in de Groenstraat, van nummers 1 tot en met 11. De huizenrij, die invloeden uit de art deco en het modernisme combineert, werd in 1933 ontworpen door architect Raymond Vankeerberghen in opdracht van de heren Goemans en Stroobants. Hoewel de zes woningen gelijktijdig gebouwd werden en stilistisch zeer grote gelijkenissen vertonen, onderscheiden ze zich van elkaar in de geveluitwerking.

De zes woningen tellen elk drie bouwlagen en twee traveeën onder een rood pannen zadeldak; elke woning heeft dezelfde nok- en kroonlijsthoogte. De lijstgevels zijn overwegend uitgewerkt in een smalle baksteen met dieperliggende Dudokvoegen. Bij iedere woning ligt de nadruk op de bel-etage, die door middel van erkers of balkons werd geaccentueerd. Door het toepassen van verschillende types van vensters, afwerking en materialen, vormt iedere woning een entiteit op zich.

Het parement van nummer 9 bestaat uit een bruinrode, smalle baksteen met een dieperliggende Dudokvoeg. Een plint van zwart geglazuurde tegels geeft de aanzet voor deze bakstenen gevel, een overluifelende kroonlijst, bekleed met pvc sluit de gevel af. De eerder eenvoudige begane grond heeft een rechthoekige deur en een dito, breed venster. De nadruk ligt op de bovengevel, die bijna integraal wordt ingenomen door de combinatie van een expressieve gevelbrede erker op de bel-etage, verdergezet als balkon voor het brede drielicht op de bovenverdieping. Een kunststenen basement onder de erker en een kunststenen lijst boven de erker benadrukken het onderscheid tussen de verschillende bouwlagen. De centrale, dieperliggende deur op de bel-etage wordt geflankeerd door twee driezijdige vensterpartijen, verbonden door een balustrade van strakke stijlen, in kunststeen. Deze balustrade wordt herhaald bij het balkon op de tweede verdieping. Hiermee  zijn er gelijkenissen met de gevel ter hoogte van nummer 1. Het schrijnwerk van ramen, deuren en kroonlijst werd vernieuwd.

De zes onderkelderde eengezinswoningen hebben dezelfde enkelhuisplattegrond. Een smalle gang in de deurtravee leidt tot aan het trappenhuis dat toegang verschaft tot de verdiepingen. De gelijkvloerse verdieping heeft in de venstertravee twee opeenvolgende ruimtes bestaande uit de woonkamer aan de straatzijde, en een eetkamer. In een lagere, gevelbrede aanbouw en uitkijkend op de stadstuin, zit de keuken, met aansluitend sanitair. De verdiepingen omvatten elk twee slaapkamers, aan tuinzijde met ruim terras.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1933/12-17 (bouwvergunning 07.02.1933).

Auteurs :  Elsen, Liedewij
Datum  : 2019


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in art-decostijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305564 (Geraadpleegd op 18-04-2021)