Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Deze eclectische burgerwoning uit 1906 werd opgetrokken in opdracht van Jules Crabbé naar een ontwerp van architect Guillaume Mommaels. Ze onderscheidt zich van de overige woningen in de Groenstraat omwille van het statige karakter en vindt zo aansluiting bij de burgerwoningen van de nabijgelegen Naamsesteenweg. Bovendien is de burgerwoning ouder dan de omliggende interbellumbebouwing.

Mommaels is gekend als een architect van eerder eenvoudige burgerhuizen, opgetrokken in een historiserende baksteenarchitectuur. Opvallend is dan ook dit statige burgerhuis met een uitgesproken gedecoreerde lijstgevel.

Deze burgerwoning telt twee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Links tegen de zijgevel van het hoofdgebouw staat een lagere aanbouw van één travee, aan straatzijde van één bouwlaag onder een plat dak, daarachter drie bouwlagen onder een rood pannen, half schilddak, aansluitend tegen de zijgevel van de hoofdbouw. Zowel de hoofbouw als de aanbouw zijn decoratief uitgewerkt met  rood baksteenmetselwerk waarin veelvuldige, brede, horizontale lijsten van witte en zwart gesmoorde baksteen werden verwerkt. De gevelvelden tussen beide bouwlagen, de omlijstingen en ontlastingsbogen bij zowel de venster- als de deuropeningen werden voorzien van eenzelfde afwerking en geven de gevel een erg decoratief karakter.

De hoofdbouw heeft een klassieke gevelgeleding met regelmatig in de traveeën geplaatste muuropeningen, rechthoekig onder hardstenen latei beneden, segmentbogig met rollaag boven. De segmentboogvormige boogvelden van de deur en vensters op het gelijkvloers hebben een invulling van geglazuurde tegels met een floraal motief. Een originele houten, geprofileerde kroonlijst met consoles en muizentand sluit de gevel af. Centraal in de gevel situeert zich een decoratief uitgewerkt smeedijzeren balkon, ondersteund door consoles. De aanbouw heeft aan straatzijde een segmentboogvormige deur, en in de hoger opgaande achterbouw twee smalle rechthoekige vensters in elke bouwlaag.

Het schrijnwerk van de ramen werd vernieuwd. De originele deuren alsook de originele kroonlijst met consoles en muizentand bleven bewaard. De witgeschilderde, houten en dubbele voordeur bestaat uit een paneeldeur met raampje en smeedwerk, met bovenlicht. De eveneens witgeschilderde houten deur van de aanbouw is eerder eenvoudig uit verticale planken opgebouwd.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1906/6 (bouwvergunning 20.02.1906).

Auteurs: Elsen, Liedewij