• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

De dorpswoning met geïntegreerde schuur en vierkante uitbreiding langs de achterzijde werd kadastraal geregistreerd in 1874.

De op een spievormig perceel opgetrokken, half vrijstaande, traditionele rode baksteenbouw uit 1874 heeft een gecementeerde (ooit witgeschilderde) plint en een rood pannen zadeldak met de nok parallel met de Groenveldstraat. Rechts bevindt zich het woongedeelte van drie traveeën en anderhalve bouwlaag, links het schuurgedeelte van twee brede traveeën. Het woonhuis heeft rechthoekige muuropeningen, op het gelijkvloers onder hardstenen latei en met dito lekdrempels. Links situeert zich de eenvoudige deur met twee hardstenen treden, rechts twee vensters en een keldergat in de plint. Onder de goot twee zoldervensters, die dichtgemaakt zijn. De schuur, mogelijk verband houdend met het agrarische verleden van de deelgemeente, heeft in de linkse travee een rechthoekige poorttoegang onder houten latei met rondbogige ontlastingsboog. Rechts daarvan een gesloten travee, enkel geopend met een kleine vierkante opening. Het originele schrijnwerk, eenvoudig houten schrijnwerk voor de ramen bestaande uit een kruisindeling en een bovenlicht, en een opgeklampte poort- en deur (aanvankelijk zwart geschilderd), bleef bewaard. Een verankerde blinde zijgevel richt zich naar de hoek waar de twee delen van de Groenveldstraat samenkomen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Leuven, afdeling II (Heverlee), 1874/3.

Auteurs: Elsen, Liedewij