Laat-modernistisch burgerhuis

Beschrijving

Het laat-modernistische ruime burgerhuis werd opgetrokken volgens een bouwaanvraag van 1949, naar een ontwerp van de architect Louis Van Roy. De bouwheer is Frans Boulanger. Het ontwerp voor het half vrijstaande burgerhuis vindt aansluiting bij de overige gebouwen gekend van Van Roy. Een zakelijke, sobere architectuur is kenmerkend voor deze architect.

De woning maakt deel uit van een reeks (half) vrijstaande burgerwoningen in modernistische stijl in het begin van de IJzerenmolenstraat. Deze woning interageert met het naastliggende, eveneens modernistische en half vrijstaande burgerhuis.

De half vrijstaande woning heeft een kleine voortuin met afsluiting die de woning scheidt van de IJzerenmolenstraat. De achterliggende tuin wordt aan het zicht ontnomen door een eenvoudig garagevolume. Hoewel deze niet wordt weergegeven op de bouwplannen, horende bij de bouwaanvraag, werd wel hetzelfde type baksteen aangewend zoals voor de woning. Ook de lage bakstenen omheiningsmuur met buisafsluiting, ter hoogte van de voorgevel, is opgetrokken in hetzelfde type baksteen. De gedeeltelijk gebogen vorm vindt aansluiting bij de gebogen vormen van de hoektravee van de woning.

De woning telt twee bouwlagen op souterrain, gevat onder een rode pannen bedaking. Het ontwerp van de driegevelwoning is opgebouwd rond de demonstratieve centrale toegangspartij. De halfronde, inspringende hoekpartij domineert de eenvoudiger uitgewerkte zijtraveeën in voor- en zijgevel. Het hoekpand werd opgetrokken in bruinrode baksteen. Verticaal metselwerk duidt de lage gevelplint aan. Deze rode baksteen contrasteert met de bepleisterde banden die werden aangewend om de vensterpartijen te omlijsten en om de onderverdelingen tussen deze vensters onderling aan te duiden. Anderzijds vindt de baksteen aansluiting bij het, omwille van de brede hoek, complexe dakenspel bestaande uit rode pannen.

De straatgevel bestaat uit een eenvoudige venstertravee. De hoekgevel bestaande uit één travee, is eerder complex en wordt gekenmerkt door zijn gebogen vorm ter hoogte van de toegangstreden, de dieperliggende gevel met de vensterpartijen, het balkon met de buisleuningen en tenslotte ook de kroonlijst. Deze hoektravee omvat centraal de voordeur, geflankeerd door twee kleinere vensters en gevat in witte afgeronde lijsten. Een boogvormige trap met hardstenen treden en stootborden in rode baksteen geven toegang tot een klein bordes bestaande uit rode tegels. Twee bloembakken in een staand metselverband steunen op dit bordes en flankeren de voordeur. De zijgevel omvat twee traveeën waarbij de eerste een eenvoudige vensterpartij omvat en de tweede eveneens als een gebogen erkervorm over de volledige gevelhoogte werd uitgewerkt.

Het originele schrijnwerk, bestaande uit eenvoudige bruine, houten ramen en een bruinhouten voordeur met bovenlicht met een ruitvormig raster, bleef bewaard. De kroonlijst is niet origineel.

Achter de vrij vooruitstrevend vormgeven gevel zit een eerder traditionele enkelhuisplattegrond: vanuit de ruime inkomhal, die de volledige breedte van de woning omvat, bereik je enerzijds een spreekkamer aan de straatzijde, ter hoogte van de straatgeveltravee en van de overige vertrekken gescheiden en anderzijds de gang met trappenhuis en achterliggende keuken die langs de zijwand van de woning loopt. Deze trap maakt de kelder, de verdieping alsook de zolderverdieping toegankelijk. In de zijdelingse, bredere travee, vinden we een klassieke enfilade van salon, verlicht door een rechthoekig venster, en de living, in de gevel leesbaar door de boogvormige erker. De living komt uit op een verhoogd terras en kijkt uit op de lager gelegen tuin. Deze plattegrond herhaalt zich grotendeels op de verdieping. De spreekkamer, de keuken, het salon en de living zijn vervangen door vier slaapkamers. Boven de hal bevindt zich de badkamer, uitkijkend op een rondboogvormig balkon, dat eveneens de luifel vormt voor de onderliggende toegang met de voordeur. De zolderverdieping herhaalt het schema van de vorige verdiepingen en omvat vier kamers. Een dakkapel ter verlichting van één van deze kamers werd toegevoegd op een later tijdstip.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1949/147 (bouwvergunning 08.10.1949).

Auteurs: Elsen, Liedewij