erfgoedobject

Neoclassicistisch rijhuis met winkelpui

bouwkundig element
ID
305635
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305635

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch rijhuis met een eenvoudige, ontpleisterde bakstenen lijstgevel en een bewaarde houten winkelpui. Dit pand werd kadastraal geregistreerd in 1882, gebouwd in opdracht van Joanna Bertens, landbouwster te Heverlee. Het pand werd opgetrokken ter hoogte van bebouwing, die reeds zichtbaar is op de 18de-eeuwse kaarten van Villaret en de Ferraris. Het kadaster vermeldt echter een totale reconstructie met aanpassing van de rooilijn. Het pand wijkt ook vandaag nog terug ten opzichte van de historische buurpanden (Naamsesteenweg 61-63).

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak van zwarte leien. De bovenbouw wordt geopend door segmentboogvensters met doorgetrokken lekdrempels op de eerste verdieping, individuele lekdrempels en onderdorpels op de tweede verdieping. Bij het ontpleisteren van de gevel bleven de aanzetten van de omlijstingen en de diamantkopsleutels bewaard. Een houten kroonlijst met een tandlijst onderbroken door klossen vormt de gevelbeëindiging. Een houten winkelpui eveneens in neoclassicistische stijl bleef intact bewaard. Deze bestaat uit een centrale winkeldeur en twee flankerende uitstalramen in een doorlopende omlijsting met oren, bekroond door een entablement met een kroonlijst op klossen. Waar het schrijnwerk van de bovenvensters werd vernieuwd (oorspronkelijk met T-verdeling), bleef dit in de winkelpui bewaard. De glazen voordeur, centraal in de pui heeft een paneel onderaan en een bovenlicht. De flankerende vensters zijn voorzien van een kruisvormige roedeverdeling en hebben eveneens bovenlichten.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Leuven, afdeling III (Heverlee), 1882/35.

Auteurs: Elsen, Liedewij
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch rijhuis met winkelpui [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305635 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.