Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

In 1903 werd de toelating gevraagd door Henri Frickx voor het bouwen van vijf gekoppelde woningen langs de Naamsesteenweg. Frickx, een handelaar in bouwmaterialen uit Heverlee, verwierf de gronden van de hertog van Arenberg. Het ontwerp dateert al uit 1901. Uit het bouwdossier kon de architect niet worden afgeleid. Deze vijf woningen, de huidige nummers 166-174, zijn als ensemble bewaard. Het geheel in eclectische stijl met invloed van de neo-Vlaamserenaissance-stijl, wordt gekenmerkt door onderlinge verschillen in ordonnantie en ornamentiek. Door latere interne en externe aanpassingen ging de leesbaarheid verloren. Nummer 174 is het enige gaaf bewaarde pand van dit ensemble.

Het burgerhuis omvat twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak van rode pannen. De lijstgevel heeft een bakstenen parement, doorspekt met horizontale sierbanden in wit geglazuurde baksteen, en zet aan op de hardstenen plint met een keldergat. De nadruk ligt op de bredere venstertravee met de woonvertrekken, die als risaliet is uitgewerkt. Deze wordt ter hoogte van de eerste verdieping gemarkeerd door een spaarveld met diamantkoppen, het hardstenen balkon met consoles en een gebuikte gietijzeren borstwering. De inkomdeur in de smalle rechter travee is gevat in een hardstenen omlijsting met een entablement op kraagstenen, waarboven het bovenlicht. De segmentboogvormige vensters hebben op alle bouwlagen gelijkvormige ontlastingsbogen met een natuurstenen waterlijst op voluten, telkens voorzien van een sluitsteen met diamantkop. Een houten kroonlijst op consoles sluit de gevel af. De oorspronkelijke houten inkomdeur met panelen en siersmeedwerk is bewaard. Het vensterschrijnwerk werd vernieuwd, vermoedelijk volgens de oorspronkelijke indeling.

De smalle deurtravee omvat de circulatieruimte met de inkomhal en het trappenhuis dat de verschillende verdiepingen met elkaar verbindt. De brede venstertravee omvat de woonvertrekken, met gelijkvloers de woon- en eetkamer onderling verbonden. De achterbouw met onder meer de keuken en het buitentoilet sluit aan bij het trappenhuis.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1903/- (bouwvergunning 23.09.1903).

Auteurs: Elsen, Liedewij