Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Achterin gelegen villa met ruime omringende tuin. Eertijds in gebruik als 'Laiterie Dewaet', zie oude prentkaart, in de volksmond ook de patattentoren genoemd omdat er ooit een handelaar in aardappelen woonde. De villa werd in 1928 kadastraal geregistreerd als 'nieuwe bouwing', in eigendom van G. Hoffman-Swevers.

Villa met een rechthoekig basisvolume van vijf traveeën met souterrain en één bouwlaag onder een pannen schilddak met gebogen dakkapellen en de nok parallel aan de straat. Het geheel is bepleisterd en beschilderd in combinatie met een natuurstenen parement voor het souterrain. De drie rechtse traveeën vertonen een lijstgevel met dubbelhuisopstand voorafgegaan door een terras en een steektrap in de as van de deur. Dit gedeelte wordt links geflankeerd door een torenvormig volume met licht overkragende bovenverdieping onder ingesnoerde spits, die eveneens overkraagt op daklijstbalkjes. Voortgaande op een oude prentkaart werden de vensters in de overkragende bovenverdieping sterk vergroot evenals de lichtgleuf eronder. Links van de toren is er een uitbouw met gebogen erker. De muuropeningen in het woongedeelte zijn eenvoudig rechthoekig, elders, met name in het souterrain en de torenverdieping, zijn ze segmentbogig.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling I (Meise), 1928/40.
  • DE CUYPER J. 2004: Meise. Van onder de toren van Sint-Brixius-Rode, 27.