Les Rosiers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Les Rosiers

Beschrijving

Les Rosiers vormt het rechterpand van een geheel van twee aanpalende burgerhuizen in half open bebouwing, opgetrokken in 1925 in opdracht van Lodewijk-Hendrik Pinnoy-Machtens. In 1927 komt het eigendom in handen van C.V. Van Hoorinck-De Neefs.

Het burgerhuis Les Rosiers (zie gevelsteen in zijgevel) vormt een breedhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder een pannen wolfsdak. Het pand met art-deco- en cottage-inslag heeft een kleine voortuin afgescheiden van de straat door een smeedijzeren hek met poort tussen vierkante bakstenen pijlers. Het hek met art deco-geïnspireerd smeedwerk, rust op een lage muur uit verschillende soorten natuursteen.

De bakstenen voorgevel met hardstenen plint en banden in similisteen aansluitend bij de indeling van de kozijnen, wordt vooral gekenmerkt door de modernistische bow-window van de eerste bouwlaag. Deze is vermoedelijk in het late interbellum toegevoegd, en benadrukt het bredere rechter risaliet. De bow-window in similisteen, door stijlen ingedeeld als drielicht, wordt geaccentueerd door een lekdrempel uit rode keramische tegels en een rollaag van gele baksteen. Het balkon met metalen buisleuning van de verdieping, is over de linker travee doorgetrokken als een gebogen luifel boven de inkomdeur, gestut door een betonnen kolom. De inkomdeur met halfrond bovenlicht, beide voorzien van siersmeedwerk, heeft een omlijsting in simili, en wordt links geflankeerd door een rechthoekig zijlicht. De tweede bouwlaag wordt verlicht door een rechthoekig venster in de linker travee en een drieledig deurvenster achter het balkon. De gevel is afgewerkt met een brede fries in similisteen waarop één houten console de kroonlijst draagt. Boven de linker travee bevindt zich een kleine klimmende dakkapel.

In de oostelijke zijgevel worden de zandstenen muurbanden in baksteen verdergezet. De gevel heeft een driezijdige erker met balkon. Onder het wolfseind is de gevel versierd met imitatievakwerk waarin centraal twee kleine rechthoekige vensters en daarboven een gevelsteen met de naam “Les Rosiers”.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Leuven, afdeling XII (Heverlee), 1924/29, 1927/56, 1945/2.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Peers, Sarah