erfgoedobject

Gietijzeren postbus

bouwkundig element
ID: 305677   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305677

Beschrijving

De gietijzeren, rood geschilderde postbus werd vervaardigd in de ateliers van de Luikse gieterij J.G. Réquilé tussen 1860 en 1938. Dit type werd door de Belgische centrale Directie van Posterijen vanaf de tweede helft van de 19de eeuw tot in het interbellum ruim verspreid. De gevrijwaarde exemplaren zijn in Wallonië meer systematisch gedocumenteerd, maar in Vlaanderen mogelijk minder talrijk bewaard. De postbus op hoog geprofileerd basement en met vierkante plattegrond is gesitueerd op het voetpad aan de hoek van de Prinses Lydialaan en de Huttelaan.

De brievenbus is rood geschilderd, op een vierkante plattegrond en is getypeerd door in reliëf aangebrachte motieven van de neo-Vlaamserenaissance-stijl, onder meer een posthoorn, blazoen en kroon. Touw- en acanthusmotieven verdelen de drieledig uitgewerkte zijden en versieren de gebiljoende hoeken. De geprofileerde, klokvormige bekroning met onderaan een sierlijst en afgeschuinde hoeken met diamantkoppen, is voorzien van schijfmotieven en een gecanneleerd bolvormig topstuk.

De voorzijde met afzonderlijke brievengleuf voor brieven en drukwerk, nog voorzien van het Franstalige opschrift "LETTRES/IMPRIMES", is zuidoostwaarts gericht naar de Huttelaan. Het deurpaneel met kroonlijst is uitgewerkt als cartouche met rozetten in de hoeken en heeft centraal een decoratie met elementen ontleend aan de neo-Vlaamserenaissance-stijl (ovaal medaillon met eierlijst, waarin een leeuwenkop, wortel- en leliemotief). Tussen de brievengleuf en de kroonlijst van het deurpaneel, een met klauwstukken versierde cartouche voor het afficheren van de lichtingsuren, de slotkast en het tweetalige opschrift "LICHTING GEDAAN/LEVEE FAITE".

De achterzijde heeft een paneel identiek aan de deurvleugel aan voorzijde, maar heeft boven de meer sober uitgewerkte kroonlijst een cartouche met het wapen van België, voorzien van koningskroon in hoogreliëf, en daaronder de posthoorn, die het Belgische postwezen symboliseert. Onderaan de sokkel is de signatuur van de gieterij "J.G. RÉQUILÉ" gegoten. De zijkanten hebben verdiepte panelen met schijfmotieven.


Auteurs :  Elsen, Liedewij
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gietijzeren postbus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305677 (Geraadpleegd op 31-05-2020)