Wegkapelletje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapelletje

Beschrijving

De staakkapel onder een zadeldakje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op de hoek van de Tervuursesteenweg en de Terbankstraat is ingewerkt in de haag van het perceel Terbankstraat 1.

Gezien de locatie aan een voormalige zevensprong, is het goed mogelijk dat deze kapel een oude geschiedenis heeft. Het voorzien van grenspunten en straathoeken van kleine religieuze monumenten, bomen en/of markeringspunten, is een typisch plattelandsgebruik. Deze uiting van devotie vond vooral plaats vanaf de tweede helft van de 19de eeuw, toen het katholieke geloof, en vooral de Mariaverering, een sterke heropleving kende. Kapelletjes werden in die periode veelvuldig opgericht, voornamelijk ter bescherming, om genezing af te smeken of uit dank.

De zuidoostelijk georiënteerde staakkapel, gelegen op de hoek van de Tervuursesteenweg en de Terbankstraat, is ingewerkt in de haag van het perceel  Terbankstraat 1. De kapel bestaat uit een betonnen kastje, met granito gedecoreerd, onder betonnen zadeldakje, met hout afgewerkt. Het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes staat tussen twee betonnen pijlertjes voor een blauw geschilderde achtergrond met gele mijtervorm en onder een rondboog met ingewerkt blauw kruisje. Het gebruik van de kleur lichtblauw kan als een symbool voor de onschuld van Maria gezien worden. In de sokkel is tussen kleine witte mozaïeksteentjes de naam “O L V van LOURDES / B V O” ingewerkt in grijze steentjes.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Peers, Sarah

Aanvullende informatie

In tegenstelling tot de veronderstellingen omtrent de historiek in de inventaristekst werd de kapel begin jaren 1950 opgericht door de devote eigenaar van het perceel. Deze eigenaar ondernam verschillende initiatieven waaronder het schenken van giften aan het kindertehuis Tabor en steun aan de Jezuïetenorde in Congo. Hij was tevens actief als misdienaar en later lector in de regio Leuven. In het verleden werd de kapel ook verlicht.

• Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant (2020).