Dorpswoning met schuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met schuur

Beschrijving

De dorpswoning met aansluitende schuur werd kadastraal geregistreerd in 1906. Het schuurgedeelte werd volgens de gegevens van het kadaster uitgebreid rond 1925.

Historiek

De bouw van de dorpswoning met schuur (nok evenwijdig met de straat) en twee achterliggende bijgebouwen werd tegelijkertijd met de aanpalende dorpswoning op nummer 64 in 1906 kadastraal geregistreerd. In 1909 werd de smalle straat verbreed, waardoor de woningen tegen de straat kwamen te liggen. In 1925 werd door de toenmalige eigenaar, Jean Joseph Vanaudenaarde, de toestemming verkregen voor het optrekken van een schuur onder lessenaarsdak, rechts tegen de bestaande schuur. Het betreft met grote waarschijnlijkheid het huidige schuurgedeelte dat tegen de rechtse perceelsgrens aangebouwd is.

Beschrijving

Het ensemble van vijf traveeën vertoont een tweeledigheid: de twee linkse traveeën omvatten het woonhuis en tellen twee bouwlagen onder een zadeldak met rode pannen. De drie brede, traveeën van de dwarsschuur tellen één bouwlaag onder lager zadeldak, eveneens met rode pannen. De linkse travee van de dwarsschuur maakt momenteel deel uit van het woongedeelte en telt vandaag twee bouwlagen met nieuw ingebrachte rechthoekige vensters. Verankerde, donkerrode baksteenbouw, zonder plint.

De lijstgevel van het woongedeelte is afgelijnd door een overhoekse en platte muizentandfries onder de dakrand. In de linkertravee zit de rechthoekige voordeur en een gelijkvormig venster op de verdieping. Een smal, rechthoekig venster op de begane grond flankeert de voordeur. De rechtertravee wordt op beide bouwlagen opengewerkt door rechthoekige vensters. Alle gevelopeningen hebben een houten latei en lekdrempels in rood gebakken tegels.

Het aansluitende volume van de schuur werd eveneens voorzien van een verankerde, bakstenen gevel. De twee rechtse traveeën worden geopend door houten poorten onder houten lateien met bakstenen, segmentbogige ontlastingsbogen. Twee schamppalen bleven bewaard ter hoogte van de rechtse poorttoegang.

Vernieuwd houten schrijnwerk met gekruiste roeden alsook een eenvoudige houten voordeur met bovenlicht.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Leuven, afdeling I (Heverlee), 1906/1, 1909/1.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1925/14 (bouwvergunning 02.08.1925).

Auteurs: Elsen, Liedewij; Peers, Sarah