Neotraditioneel burgerhuis

Beschrijving

Het burgerhuis in neotraditionele stijl werd gebouwd in 1930 in opdracht van Victor De Vroye uit Korbeek-Dijle, naar een ontwerp van architect Jean Dewit. Dewit is gekend als een architect van verschillende neotraditionele en eclectische burgerhuizen in het centrum van de stad Leuven, voornamelijk daterend uit het interbellum. Deze woning is representatief voor zijn oeuvre.

Het neotraditionele burgerhuis is gebouwd als een enkelhuis van tweeënhalve bouwlaag en drie traveeën onder een zadeldak met rode pannen. De lijstgevel is opgetrokken in rood baksteenmetselwerk in kruisverband op hardstenen plint en wordt verlevendigd door het gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en de dorpels en natuursteen voor de muurbanden en rollagen met aanzet- en sluitstenen van de korfbogige deur- en vensteropeningen. De hardstenen lekdrempels werden ter hoogte van de venstertraveeën doorgetrokken. De woning kent een eenvoudige geleding met links de deurtravee en rechts twee venstertraveeën. Behoudens de vernieuwde kroonlijst bleef het originele schrijnwerk bewaard, waaronder dat van de beglaasde voordeur en dat van de vensters. Het betreft eenvoudige guillotineramen ter hoogte van de eerste bouwlaag, T-ramen ter hoogte van de tweede bouwlaag en eenvoudige tweeledige ramen ter hoogte van de derde bouwlaag. De bovenlichten hebben steeds twee parallelle, verticale roeden voorzien van een smalle strook reliëfglas.

De rijwoning heeft een traditionele planindeling volgens het enkelhuisprincipe, bestaande uit een voorbouw en smalle achterbouw ter hoogte van de deurtravee. Op de gelijkvloerse verdieping wordt de woonkamer met aansluitend de eetkamer en keuken geflankeerd door de inkom- en traphal, met washuis in de eenlaagse achterbouw. De eerste verdieping kent een gelijkaardige planindeling, waarbij de overloop de twee slaapkamers ter hoogte van de venstertravee bedient. Ook de zolder omvat vermoedelijk twee kamers volgens eenzelfde indeling.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1930/83 (bouwvergunning 03.06.1930).

Auteurs: Elsen, Liedewij