Modernistische woning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische woning

Beschrijving

Het burgerhuis in modernistische stijl, kadastraal geregistreerd in 1937, werd gebouwd in opdracht van Raymond-Arthur Malu-Stofs, paswerker te Heverlee. Een gevelsteen in de plint verraadt de architect van deze woning, namelijk Jean Malu, mogelijk familie van de opdrachtgever.

De rijwoning omvat twee bouwlagen en twee traveeën onder een mansardedak van bruine en rode dakpannen. De lijstgevel heeft een parement in gele, platte baksteen boven een hardstenen plint met centraal een keldergat. De opstand worden gekenmerkt door een evenwichtige compositie van horizontale en verticale, in- en uitspringende gevelvlakken, met een dynamische werking eigen aan deze zakelijke bouwstijl. Verticaal wordt de compositie afgebakend door een kolossale pilaster die aanvangt ter hoogte van de plint met hier de handtekening van de architect, en ter hoogte van de tweede bouwlaag eindigt met een hardstenen deksteen. De brede penant uiterst rechts is dan weer doorgetrokken tot boven de kroonlijst. Horizontaal berust de gevelgeleding op doorlopende, licht vooruitspringende gevelvelden met een getand uiteinde aan de rechterzijde, ter hoogte van de borstwering en de fries. De rechthoekige inkomdeur ligt verdiept in het gevelvlak waardoor een portaal wordt gecreëerd. Op de verdieping is ter hoogte van deze travee een inpandig balkon voorzien met een rond venster ingewerkt in de achterwand. De brede rechter travee wordt op begane grond en eerste verdieping geopend door een rechthoekige vensterpartij met een doorlopende hardstenen lekdrempel en betonnen latei. Een verticale goot ingewerkt in het metselwerk ter hoogte van het balkon mondt uit in een hardstenen spuwer. Een houten kroonlijst met een gebogen afwerking aan de rechter zijde en drie klossen in de middenas, lijnt de gevel af. De opstaande dakrand van het mansardedak is voorzien van een dakvenster met uitkragende kroonlijst. Het witgeschilderde houten schrijnwerk bleef gaaf bewaard: een houten voordeur met ruit en smeedwerk, drieledige, geprofileerde ramen in de venstertravee en een eenvoudig rond raam ter hoogte van het balkon. Een eerder klassieke enkelhuisverdeling wordt verwacht.

Auteurs: Elsen, Liedewij