Villa Zonneleen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Zonneleen

Beschrijving

Villa Zonneleen in een ingetogen modernistische stijl werd kadastraal geregistreerd in 1935 en gebouwd in opdracht van Alfons Elsen, bediende te Heverlee. Invloeden van het modernisme uiten zich in de soberheid van het ontwerp en het gebrek aan ornamentiek, het gebruik van vlak baksteenmetselwerk en de grote, overhoekse vensterpartijen. De duidelijke gevelgeleding en het tentdak met geprofileerde kroonlijst vormen eerder klassieke kenmerken van een villa. Door het ontbreken van een bouwdossier, is de architect niet gekend.

Vrijstaand ingeplant in de diepte van het perceel met een vierkante plattegrond van twee bij drie traveeën, omvat de villa twee bouwlagen onder een tentdak van donkere pannen. De gevels hebben een parement in bruine baksteen in halfsteensverband gemetseld, boven een licht terugwijkende, verticaal gemetselde bakstenen plint. Een verharde oprit ter hoogte van de rechterperceelgrens leidt naar de achtertuin en maakt tevens de voordeur, in de zijgevel, toegankelijk. Twee lage pijlers in baksteenmetselwerk met deksteen (beschadigd) refereren naar de voormalige tuinafsluiting.

Centraal in de rechterzijgevel situeert zich de rechthoekige voordeur, licht teruggetrokken en omgeven door een trapsgewijs opgebouwde, bakstenen omlijsting. De voordeur heeft een aanzet van twee hardstenen treden en wordt bekroond door een eenvoudige, uitkragende luifel met witte bepleistering. Rechts van de voordeur en op de verdieping bevinden zich kleine, rechthoekige vensters. Voor het overige worden de voorgevel en de rechterzijgevel opengewerkt door grote, overhoekse vensterpartijen die voldoende lichtinval vanuit oostelijke en zuidelijke windrichting garanderen. Ter hoogte van de hoek bevindt zich steeds een wit bepleisterde muurdam. Het overhoekse verloop van deze vensters wordt benadrukt door de uitstekende lekdrempels in zwarte steen. De vier gevels worden afgelijnd door een uitkragende, geprofileerde, houten kroonlijst. Het schrijnwerk werd, met uitzondering van deze kroonlijst, vernieuwd. Het oorspronkelijke, wit geschilderde, houten schrijnwerk van de vensters met verticale verdeling en met horizontale roeden werd vervangen door een interpretatie in pvc. In de voorgevel, boven het rechtervenster op de begane grond en zichtbaar vanop de straat, werd de naam van de villa “ZONNELEEN” in vergulde, ijzeren letters bevestigd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Leuven, afdeling II (Heverlee), 1935/110.

Auteurs: Elsen, Liedewij