Veekering van geschoren meidoorn

Beschrijving

Geschoren veekeringshagen omringen de weiden van een 19de-eeuwse hoeve. Tot in de jaren 1970 waren deze weiden nog als uitgestrekte hoogstamboomgaarden in gebruik. De meidoornhagen strekken zich over enkele honderden meters uit, zowel langs de straat (350 m links en 65 m rechts van de oprit), haaks erop (500 m) als achteraan.

De grote, 19de-eeuwse hoeve ligt op het hoogste punt van de omgeving met vrij zicht over de volle 360 graden. Op de Dépot- en de ICM-kaart van respectievelijk 1871 en 1886 wordt het goed 'Château des Canada' genoemd, maar in de uitgave van 1923 is het kasteel 'Ferme des Canada' geworden. Er strekte zich einde 19de eeuw tussen de straat en de gebouwen een L-vormig parkje uit en ten westen, bij de hoeve een uitgestrekte moestuin met bakhuisje. Bij het recente woonhuis werd een klein parkje aangelegd waarvan de bomen nog jong zijn.

Aan de overzijde van de straat ligt een fruitplantage van laagstammen waarvan de hagen gerooid werden maar de 20ste-eeuwse barrier overeind bleef: hekpijlers van beton en een poorthek van bandijzer zowel voor het stijl- en regelwerk als voor de spijlen.

• PAUWELS D., SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout, p. 477.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam